بسمه تعالی

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قم

مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت قم

نکات تغذیه ای برای ترمیم شکستگیها

( ویژه بخش ارتوپدی)

 عوامل زیادی در جوش خوردن شکستگی ها نقش دارند مانند سن بیمار، نوع استخوان شکسته شده، شدت نیرویی که به استخوان وارد شده و آن را شکسته است، صدمه نسج نرم همراه، باز یا بسته بودن شکستگی، وجود عفونت، بیماری های زمینه ای، تغذیه و داروهای مختلف. از عوامل مهم تاثیر گذار در سرعت جوش خوردن استخوان، نوع تغذیه است. غذایی که میخورید تاثیر مهمی در سرعت جوش خوردن شکستگی شما دارد. بدن شما برای ترمیم شکستگی نیاز به کربوهیدرات، پروتئین، چربی، ویتامین، مواد معدنی و آب دارد.

* به چه اندازه باید آب مصرف کنید؟

روزی هشت لیوان یا دو لیتر آب برای بدن شما لازم است. کلیه های شما برای دفع مواد زائد ناشی از سوخت و ساز  زیاد برای ترمیم شکستگی به آب بیشتری نیاز دارند .این آب برای بهبودی شما مورد نیاز است. صبر نکنید تا تشنه شوید و سپس آب بخورید چون وقتی تشنه شده اید بدن شما واقعا آب زیادی را از دست داده است.

*در صورت عدم اشتها چه کنید؟

ممکن است در چند روز اول بعد از عمل جراحی اشتهای خود را از دست داده باشید. نگران نباشید بزودی بهتر میشوید ولی در این چند روز میتوانید نیاز های غذایی خود را بیشتر از مایعات مقوی مثل سوپ و شیر و ماست تامین کنید.

*چه نوع غذایی باید مصرف کنید؟

* پروتئین ها: مصرف کم آنها باعث می شود که شکستگی ضعیف جوش بخورد و مدت جوش خوردن نیز طولانی شود. پروتئین ها باعث افزایش جذب کلسیم از روده و نیز افزایش نشستن کلسیم روی استخوان می گردند که شامل :  شیر ، ماهی، سویا و مخمرآب جو( ماء شعیر) وجود دارد. از منابع پروتئین حیوانی ( گوشت - مرغ - بلدرچین - بوقلمون ) همراه با  پروتئینهای گیاهی استفاده کرد در غلات، لوبیا، و سبزیجات به مقدار زیادی وجود دارند.

*مواد معدنی:مهم ترین مواد معدنی استخوان کلسیم و فسفر می باشند. انواع شیر و ماست کلسیم فراوان دارند. در میوه جات، مرکبات کلسیم زیادی دارند. معولا پرتقال را به خاطر وجود ویتامین ث می خوردند در حالی که کلسیم آن به مراتب بیشتر است. ( هر عدد پرتقال متوسط حدود 50 میلی گرم کلسیم دارد )،  نارنگی و گریپ فروت هردو کلسیم زیادی دارند..در سبزیجات سبز،کاهو، اسفناج، نخود فرنگی و هویج کلسیم زیادی دارند .هویج بیشتراز ویتامین، کلسیم داردسویا و بادام وبادام زمینی درجوش خوردن شکستگی مفیداست.

*

ویتامین ها:ویتامین ث برای بهبود شکستگی استخوان ضروری است. ویتامین ث همچنین بهبودی زخم را هم سرعت میدهد. این ویتامین در مرکبات به وفور یافت میشود.
روی : روی ماده بسیار مهمی برای ترمیم بافتی است پس مصرف آن میتواند در ترمیم شکستگی هم موثر باشد.روی در گوشتها ،مغزها( بادام- فندق ..)اسفناج و کلم به وفور       می باشد.
مواد مهم دیگر که در ترمیم بافت های آسیب دیده نقش مهمی دارند عبارتند از :
منیزیم : این ماده در اسفناج، کلم یافت میشود.
ویتامین کا :  این ویتامین در استخوان سازی دخالت میکند و در جوش خوردن شکستگی نقش مهمی دارد.این ویتامین در کلم و کاهو و اسفناج یافت میشود.
سیلیکا : این ماده در گوجه، خیار و فلفل سبز و قرمز یافت میشود.

پتاسیم:در بهبود زودتر زخم موثر می باشد ودرموز،آناناس ،نارگیل وپرتقال یافت میشود.

*مصرف چه موادی برای جوش خوردن شکستگی استخوان مضر است؟

 موادی مثل شکر، نمک، الکل، کافئین و گوشت قرمز، روغن جامد، میتواند موجب ضعیف شدن استخوان و کند شدن روند ترمیم شکستگی استخوان شوند.

کافئین (در چای، قهوه ، نسکافه ) موجب افزایش دفع کلسیم از ادرار میشود.

شکر ( شیرینی جات، نوشابه ) مصرف بیش از حد شکر مانع جذب پروتئین ها و سایر مواد غذایی از روده می شود.

گوشت قرمز ( مصرف بیش از متوسط آن ) به علت فسفر بالا موجب برداشت کلسیم از استخوان میشود.( از مصرف عدسی و لوبیا پخته غافل نشوید )

نوشابه های گازدار به علت کربنات و فسفر موجب برداشت کلسیم از استخوان میشوند. بعضی انواع نوشابه های گازدار کافئین هم دارند که تاثیر مخرب آن را بر استخوان بیشتر میکند.

شکلات حاوی مقادیر زیادی کافئین و شکر است که هر دو این مواد برای استخوان مضرند.

روغن های جامد حاوی چربی های اشباع شده حیوانی هستند و برای استخوان مضرند.

سیگار .بطور قطع کسانی که سیگار میکشند شکستکی شان دیرتر جوش میخورد و احتمال جوش نخوردن استخوان آنها بیشتر است. سیگار موجب کاهش جریان خون بافتی میشود و استخوان ها برای جوش خوردن نیاز به این جریان خون دارند. 


تغذیه در بیماران جراحی عمومی


  

تهیه و تنظیم :  مهشید شکوری

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مجتمع

 

تغذیه در بیماران ارتوپدی


 

آموزش های همگانی

آموزش های همگانی به بیماران و همراه بیماران و مراجعه کنندگان، در مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خرین سلامت

1402/05/10

نگاهی نو به شیردهی مادران شاغل در خانواده، محل کار و جامعه

برگزاری مراسم هفته جهانی شیر مادر در بخش‌های مرتبط با حضور خانم حق نژاد رئیس گروه جوانی جمعیت و سلامت خانواده و مدارس مرکز بهداشت شهرستان یک و خانم خادم دزفولی کارشناس برنامه سلامت کودکان مرکز بهداشت شهرستان یک


1401/05/18

هفته جهانی شیر مادر

همه ساله ۱۷ - ۱۰ مرداد ماه مصادف با ۲ اوت هفته جهانی شیر مادر نامگذاری شده است .شعار سازمان بهداشت جهانی برای هفته جهانی تغذیه با شیر مادر در سال ۲۰۲۲" قدمی به جلو برای تغذیه با شیر مادر آموزش و حمایت " می باشد .
شیر مادر در شش ماه اول تولد تنها تغذیه مورد نیاز نوزاد بوده و علاوه بر نقش غذایی نوزاد را از انواع بیماری‌ها محافظت می‌کند.شیر مادر بهترین منبع تغذیه،مقوی ترین نوع شیر و تامین کننده امنیت غذایی نوزادپس از تولد و ورود به دنیای جدید است و لازم است تا دو سالگی تغذیه با شیر مادر تداوم یابد .به همین مناسبت این مرکز اقداماتی در جهت گرامیداشت هفته حهانی شیر مادر برگزار نموده است .

 
برگزاری کلاس آموزشی تماس پوست با پوست و شیر دهی در ساعت اول تولد نوزاد توسط آقای دکتر حکیم الهی در بلوک زایمان.
نصب بنر و پوستر با محتوای تغذیه با شیر مادر و شعار سازمان بهداشت جهانی به مناسبت هفته شیر مادر در مکان های در معرض دید عموم.
برگزاری کلاس آموزشی در رابطه با اهمیت تغذیه با شیر مادر توسط آقای دکتر برقعی در بخش های نوزادان و آن ای سی یو.
برگزاری کلاس آموزشی در بخش های مرتبط در رابطه با اهمیت شیر مادر توسط کارشناسان شیر مرکز.
برگزاری مسابقه با موضوع شیر مادر بین مادران در بخش های آن ای سیو و نوزادان.
تجلیل از مادر موفق در شیر دهی و مصاحبه با او و صحبت برای دیگر مادران در رابطه با تجربیات خود از تغذیه نوزاد با شیر مادر.
رنگ آمیزی نقاشی درمهدکودک با موضوع شیر مادر.
درج شعار هفته شیر مادر در برنامه پرسنلی مرداد ماه بخش ها.
تهیه ونصب QR کد در بخش های مرتبط جهت دسترسی آسان و سریع به محتویات اموزشی.
بارگزاری محتواهای آموزشی در سایت مرکز.
 
 
 
طاهره حسینی خو
 
طاهره حسینی خو
 
طاهره حسینی خو
هفته جهانی شیر مادر
{author_name}
تصویر نویسنده :