احتیاطات ایمنی در سمپاشی بیمارستان
احتیاطات ایمنی در سمپاشی بیمارستان
روشهای مبارزه با حشرات و جوندگان در بیمارستان شامل 3 روش است :
- - استفاده از روش فیزیکی و مکانیکی:
- رعایت نظافت و بهداشت محیط توسط کلیه کارکنان
- رعایت نظافت و شستشوی بخش توسط کارکنان خدماتی در کلیه نوبتهای کاری با نظارت مسئولین بخشها
- جمعآوری خردههای نان و مواد غذائی در اتاقهای استراحت توسط کارکنان خدماتی بخشها در طول شبانهروز به انظارت مسئولین بخشها
- نظارت بر بستن درب ظروف غذا توسط کارکنان خدماتی و شاغل در واحد تغذیه در کلیه ساعات شبانهروز
- تهیه و گذاشتن چاه بست برای تمامی دستشوییها و همچنین سبد جهت فاضلابروها توسط خدمات با پیگیری مسئولین بخشها
- بستن درب ظروف زبالهها یا کیسههای زباله،جمعآوری زباله تولیدی توسط کارکنان خدماتی در طول شبانهروز
- تعویض دربهای فرسوده و چهارچوب توسط تأسیسات مرکز با هماهنگی سرپرستار بخش در طول سال
- نظارت بر باقی نگذاردن ظروف نشسته در آبدارخانهها توسط سرپرستار و کارکنان خدماتی در کلیه ساعات شبانهروز در بخشها
- نصب توری بر روی پنجرهها توسط تأسیسات پس از درخواست کتبی سرپرستار در طول سال
- ایجاد تهویه مناسب در مکانهای گرم و مرطوب مانند آشپزخانه و... توسط تأسیسات
- هرس کردن درختانی مرتبط با فضای بیرونی بیمارستان و همچنین فضای ساختمانی توسط باغبان
- بهسازی حمام و دستشویی توسط تأسیسات
- بندکشی در شکافهای ایجادشده بین سنگ و کاشی و دیوارها توسط تأسیسات
- چیدمان مناسب انبارها و استفاده از پالت زیر وسایل انبارشده توسط انباردار
- عدم استفاده از کارتن یا روزنامه در کف کابینتها
- تعمیر شیرها ولولهها و جلوگیری از نشت آب توسط تأسیسات
- جلوگیری از ریختن مواد غذایی در پشت پنجرهها و هشدار به افراد خاطی توسط مسئولین بخشها
- - استفاده از روش شیمیائی:
روش سمپاشی آخرین راهحل است .
اقدامات مرکز جهت سمپاشی
شرایط قبل از سمپاشی:
- سمپاشی اماکن مانند : اتاق بیماران ،داخل قفسهها ، کمد لباسها ،آبدارخانهها ، ظروف زباله ، چاههای فاضلاب توسط شرکت سمپاشی دارای مجوز از طرف مرکز بهداشت استان قم در طول سال (فصلی)و برحسب ضرورت انجام میگیرد.
- قبل از سمپاشی باید کلیه بخشها و مکانهایی که سمپاشی میگردد شسته شوند.
- مناطق آلوده یعنی اماکنی که حشرات و جوندگان در آن اماکن بیشتر دیده میشود یادداشت شده و به مسئول سمپاشی گزارش گردد.
شرایط هنگام سمپاشی:
- در هنگام سمپاشی ،بخش میبایست عاری از بیمار باشد.که سرپرستار بخش هماهنگیهای لازم را در این زمینه انجام میدهد.
- در هنگام سمپاشی کارکنان حتیالامکان به مدت یک ربع از مکان سمپاشی خارج گردند.
- به سطوح سمپاشی دستزده نشود.
- در هنگام سمپاشی کلیه ظروف و مواد غذائی میبایست توسط نیروهای خدماتی از قفسهها خارج شوند و روی آنها پوشانده شود.
- در صورت حساسیت به بوی سم از ماسک استفاده نمایید.
- افرادی که در کنار سمپاش هستند در فاصله 2 متری کارگر سمپاش قرار گیرند.
- در صورت خوردن سم سولفاک تا قبل از رسیدن پزشک آبنمک خورانده شود.
- مراقب از چشمها، دهان و یا پوست انجام شود تا به محلول سموم آلوده نگردد.
- دستها قبل از خوردن، آشامیدن، استعمال دخانیات و یا استفاده از توالت کاملاً با آب و صابون شسته شوند.
- از تنفس غبار سموم خودداری شود و در صورت سمپاشی در فضای بسته پنجرهها باز باشند
- تا حد ممکن در زمان سمپاشی ، حداقل کارکنان حضورداشته باشند و تردد حداقل باشد
شرایط بعد از سمپاشی:
- بعد از سمپاشی تا 48 ساعت مکانهای سمپاشی شده (داخل اتاقها و راهروها) نباید شسته شوند البته تی کشیدن طبق برنامه روزانه باید انجام شود.
- شستشو بعد از سمپاشی تا5 ساعت روشوییها، سرویس بهداشتی و مسیرهای فاضلابرو انجام گیرد.
- بعد از سمپاشی نباید به محلهایی که سمپاشی صورت گرفته است دستزده شود و در صورتیکه این اتفاق صورت گرفت دستها 2 مرتبه با آب و صابون شسته شود.
- تمامی پوشاکی که در زمان سمپاشی آلوده میشوند، سریعاً با استفاده از مواد شوینده قوی شسته و در آفتاب خشک شوند
- در صورت بروز هرگونه مسمومیت در بیماران یا کارکنان بلافاصله به پزشک مراجعه گردد
- از عدم وجود حشرات و حیوانات موذی اطمینان حاصل کنید و در صورت روئیت مجدد لکهگیری توسط شرکت مجری صورت میگیرد.
3 - استفاده از روش تلفیقی :
چون هیچیک از روشهای مبارزه با حشرات تنهایی کافی نیست لذا بهترین روش ، استفاده از روش تلفیقی است که در آن برحسب مورد از 1 یا چند روش باهم استفاده میشود. آنچه مهم است بهترین روش، استفاده از امکانات و توانمندیهای موجود در منطقه علیه ناقلین همان منطقه میباشد.
تهیه کننده:
کبیری نیک – بهداشت محیط
واحد بهداشت محیط | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت