کمبود هر کدام از ویتامین ها چه عوارض و اثراتی دارند

ویتامین چیست:

ویتامین‌ها ، ترکیبات آلی هستند که به مقدار جزئی برای سوخت و ساز مواد غذایی، اعمال حیاتی بدن، پرورش و تندرستی ضروری هستند. تغذیهٔ ناقص و رژیم غذایی نامناسب باعث کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می‌شوند که دلیل بیماری‌های مختلفی خواهد شد.

 

ویتامینB1 یا  تیامین:

 تیامین در تولید انرژی نقش مهمی دارد و کمبود آن علائمی مانند خستگی مفرط ، اختلال در کارکرد قلب ،دستگاه عصبی، ماهیچه ها، دستگاه گوارش، کاهش وزن، اختلال در ادراک حواس، اختلالات هیجانی، ضعف در اعضای بدن، نامنظمی ضربان قلب ،نارسایی قلبی، ادم و افتالموپلژی می‌شود. در اثر جوشاندن شیر ویتامین B1 از بین می‌رود.همچنین در افراد الکلی کمبود تیامین دیده می‌شود.

 

 

ویتامینB2یا ریبوفلاوین:

 کمبود ریبوفلاوین باعث بی اشتهایی، التهاب مخاط، کم خونی، التهاب لب ها و چین نازولیبیال میشود که مجموع این علائم را آریبوفلاوینوزیس میگویند.

 

ویتامینB3 یا نیاسین:

کمبود ئنیاسین باعث بیماری پلاگر می شود. حساسیت به نور ، دمانس و اسهال از علائم شایع  این بیماری است.

 

کمبود ویتامینB5:

کمبود ویتامین B5 باعث پارستزی و آکنه می شود.این کمبود بسیار ناشایع است چون این ویتامین در بسیاری از غذاها به مقدار نیاز بدن وجود دارد.

 

کمبود ویتامینB7 یا بیوتین:

کمبود بیوتین باعث آلوپسی و درماتیت میشود. کمبود بیوتین در قطع قسمتی از روده که جذب بیوتین را برعهده دارد و اختلالات متابولیسم نوزادی و مصرف تخم مرغ خام دیده میشود.

 

ویتامینB6 یا پیریدوکسین:

باعث آنمی  میکروسیتیک ،درماتیت و افسردگی می شود.کمبود این ویتامین معمولا ثانویه به مصرف داروها دیده میشود.

 

کمبود ویتامینB9 یا فولات:

کمبود فولات باعث آنمی مگالوبلاستیک می‌شود.این کمبود در افرادی که شیر بز مصرف میکنند دیده میشود.

 

کمبود B12 یا کوبولامین:

کمبود این ویتامین بسیار شایع است.از آنجا که این ویتامین فقط در غذاهای حیوانی وجود دارد در گیاهخواران بسیار دیده میشود.علل دیگر کمبود B12 شامل سوجذب( سلیاک)، آنمی پرنشیوز( یک اختلال اتوایمیون که آنتی بادی بر علیه فاکتور داخلی معده ساخته شده و جذب B12 مختل میشود)،عفونت با کرم نواری پهن و گاسترکتومی هستند. این کمبود باعث نوروپاتی محیطی، بیماری ستون خلفی جانبی، ویتیلیگو و آنمی مگالوبلاستیک  می‌شود.

 

ویتامینc یا آسکوربیک اسید:

ویتامین c یک عامل احیاکننده در بدن محسوب میشود و در متابولیسم کلاژن نقش دارد. کمبود  این ویتامین باعث بیماری اسکوروی میشود که علائم این بیماری شامل بی قراری ، پورپورا، لثه های خونریزی دهنده، خونریزی پریوست و درد استخوانی میباشد

 

 

ویتامینA :

این ویتامین در بدن باعث یکپارچگی سلول های اپیتلیال شده و در بینایی نقش دارد. کمبود ویتامین A باعث شب کوری، گزروفتالمی و هایپرکراتوز فولیکولار می‌شود. در سوءتغذیه و در سوء جذب ها این کمبود دیده می شود.

 

ویتامینD :

مهمترین اثر این ویتامین حفظ سطح کلسیم و فسفر سرم در حد نرمال است. بنابراین کمبودش باعث هیپرکلسمی و بدنبال آن باعث راشیتیسم که همان کاهش معدنی شدن استخوان‌ها است می‌شود.

 

ویتامینE:

این ویتامین یک آنتی اکسیدان است و در غذاهای گیاهی بخصوص دانه ها وجود دارد. کمبود ویتامین E باعث همولیز در نوزادان نارس و عدم وجود رفلکس ها می شود.

 

ویتامینK:

این ویتامین در عملکرد فاکتورهای انعقادی و کنترل خونریزی نقش بسیار مهمی دارد. کمبود ویتامین k در نوزادان شیرمادرخوار و سوجذب ها دیده میشود و باعث طولانی شدن زمان PT و خونریزی میشود.


مطالب آموزشی | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

A
B1
C
B2
E
B6
D
B12
K
B3
  • 1402/07/15 - 19:18
  • 926
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
آموزش سلامت

نوجوانی بهترین زمان درمان واریکوسل

یک متخصص اورولوژی سنین بالاتر از ۱۰ سال را بهترین زمان برای تشخیص و درمان بیماری واریکوسل دانست.

همایون عباسی، متخصص اورولوژی درباره بیماری واریکوسل می گوید: واریکوسل یعنی واریس بیضه، در این بیماری وریدهای بیضه نیز همچون رگهای پا در بیماری واریس، پرخون، قطور، گشاد و پیچ درپیچ می‌شوند و خون را پس می‌زنند.

وی علت بروز بیماری واریکسل را اشکال در دریچه‌های وریدی تخلیه کننده خون دانست و خاطرنشان کرد: علت بروز اشکال در دریچه‌های وریدی تخلیه کننده خون تاکنون مشخص نشده است.

این متخصص اورولوژی علت اهمیت بیماری واریکسل را تأثیر این بیماری بر بیضه توصیف و تأکید کرد: بیماری واریکسل ضعف نطفه شده و عقیمی و ناباروری ایجاد می‌کند.

عباسی درباره نقش ارث در بروز بیماری واریکوسل در فرد گفت: فاکتور ارث در بروز این بیماری اثرگذار است ولی نمی‌توان گفت بیماری واریکوسل به معنای مطلق کلمه ارثی است و معمولاً وقتی یکی از اعضای خانواد‌ه‌ای به این بیماری مبتلاست احتمال بروز بیماری واریکسل در دیگر اعضای این خانواده نیز بیشتر است و در حقیقت ریسک ابتلا به این عارضه در خانواده فرد مبتلا بالاست.

وی درباره شدت و ضعف بیماری واریکسل در افراد تصریح کرد: بیماری واریکوسل ۳ درجه دارد؛ در واریکسل درجه ۱ با معاینه پزشک می‌توان به وجود واریکوسل پی برد و در واریکوسل درجه ۲ این بیماری در حالت ایستاده قابل لمس است و در درجه ۳ در حالت ایستاده رگها برجسته و قابل مشاهده است.

این متخصص اورولوژی تمام مبتلایان به واریکوسل را نیاز به درمان ندانست و تأکید کرد: تمام مبتلایان به واریکوسل نیازی به درمان ندارد و تنها در صورت بروز عارضه مثل ناباروری توسط این بیماری درمان تجویز می‌شود.

عباسی افزود: اگر مردی ناباروری داشته باشد و آزمایش نشان دهد که نطفه‌اش مشکل دارد و در عین‌حال واریکوسل داشته باشد حتماً باید این واریکوسل درمان شود.

وی تمام بیماران واریکوسل را واجد شرایط جراحی ندانست و خاطرنشان کرد: بیماری واریکوسل به ندرت ممکن است همراه با درد باشد که در اینصورت باید جراحی کرد.

این متخصص اورولوژی خاطرنشان کرد: مساله اصلی در بیماری واریکوسل ناباروری ناشی از این بیماری است و نه خود این بیماری.

عباسی گفت: بیماری واریکوسل زیر ۱۰ سال دیده نمی شود ولی بالای ۱۰ سال وجود دارد که در صورت وجود بیماری در این سن، بیماری واریکوسل باید درمان شود زیرا واریکوسل به مرور باعث آسیب بیضه و مختل شدن نطفه سازی شود.

وی درباره درمان بیماری واریکسل خاطرنشان کرد: بیماری واریکسل هیچ درمان دارویی ندارد و تنها با جراحی می‌توان این بیماری را درمان کرد که در بین تمام روش‌های مختلف جراحی برای درمان این بیماری،‌ جراحی به روش میکروسرجری توصیه می‌شود.

این متخصص اورولوژی درباره برتری جراحی میکروسکوپی بر سایر روش‌ها نیز گفت: با روش‌های معمول جراحی امکان عود مجدد بیماری وجود دارد ولی در صورت جراحی با میکروسکوپ امکان عود این بیماری به زیر نیم درصد محدود می شود، عوارض این عمل تقریباً صفر است و درد بعد از عمل بسیار کم است.

عباسی درباره درصد موفقیت جراحی واریکوسل گفت: جراحی واریکوسل به هیچ وجه شرایط بیمار را بدتر نمی‌کند زیرا این بیماری پس از عمل قطعاً از بین خواهد رفت اما عوارض این بیماری شاید در جای خود باقی باشد.

وی افزود: لازم به ذکر است که احتمال باروری پس از عمل واریکوسل حدود ۴۰ درصد است.

وی به خانواده‌ها توصیه اکید کرد که بچه‌های ۱۰ سال را برای معاینه و بررسی از نظر ابتلا به بیماری واریکوسل نزد اورولوژ ببرند زیرا اگر درمان واریکوسل در این سنین انجام شود از بروز عوارض واریکوسل بر بیضه پیشگیری می‌شود و گویا فرد واریکوسل نداشته است

 

  • گروه خبری : مطالب آموزشی و مقاله ها
  • کد خبر : 16058