روش مراقبت موردی (CASE METHOD (  

 

1.         یک روش تقسیم‌کار در پرستاری است که سرپرستار/ مسئول شیفت، بیماران بخش را برحسب وضعیت بیماران و سطح مراقبت موردنیاز آن‌ها، تخصص و تجربه پرستاران ، بین کادر پرستاری حاضر در هر نوبت‌کاری تقسیم می‌کند. در این روش کلیه مراقبت‌های یک یا چند بیمار با مسئولیت یک پرستار ارائه می‌شود.

2.         شیفت / نوبت‌کاری: مدت‌زمان حضور روزانه پرستار در محل کار خود بر اساس برنامه ماهیانه بخش می‌باشد که شامل نوبت‌های کاری صبح، شب, عصر ، صبح شب و.. می‌باشد.

3.         روش مراقبت وظیفه‌ای(  ( FUNCTIONAL METHODیک روش تقسیم‌کار در پرستاری است که بر اساس آن کلیه مداخلات پرستاری به‌صورت جداگانه بین پرستاران حاضر در نوبت‌کاری تقسیم می‌شود

4.         روش مراقبت موردی  ( CASE METHOD) یک روش تقسیم‌کار در پرستاری است که سرپرستار/ مسئول شیفت، بیماران بخش را به‌تناسب، بین کادر پرستاری حاضر در هر نوبت‌کاری تقسیم می‌کند.

ماده 1-: تعاریف :

1.         پرستار مسئول: پرستاری است حداقل با تحصیلات کارشناسی پرستاری که بر اساس نیاز بیماران/ مددجویان هر بخش و تصمیم سرپرستار/ مسئول شیفت برای یک یا چند بیمار تعیین و تمامی خدمات و مراقبت‌های پرستاری موردنیاز بیماران تعیین‌شده طی آن شیفت / نوبت‌کاری با مسئولیت او تأمین خواهد شد.

2.         سرپرستار: پرستاری است که مدیریت کارکنان پرستاری، تجهیزات و ارائه خدمات پرستاری یک بخش را بر عهده دارد

3.         مسئول شیفت: پرستاری است که بر اساس تصمیم سرپرستار، برای جانشینی او در زمان عدم حضور در نوبت‌های کاری تعیین می‌شود و مسئولیت او را طی آن نوبت‌کاری به عهده دارد.

4.         سیستم HIS: سیستم اطلاعات بیمارستانی HIS)) ، یک نرم‌افزار جامع برای یکپارچه‌سازی اطلاعات مربوط به بیمار جهت ارسال و تبادلات اطلاعات جامع بیمار بین بخش‌ها و سایر مراکز درمانی به‌منظور تسریع در فرایند مراقبت و درمان بیمار، بهبود کیفیت، افزایش رضایتمندی، و کاهش هزینه‌ها می‌باشد.

ماده 2-: تمامی بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی درمانی دولتی و غیردولتی تابعه دانشگاه‌ها و دانشکده‌های علوم پزشکی مشمول این برنامه می‌باشند.

 

ماده 3-: سرپرستار/ مسئول شیفت موظف است برحسب وضعیت بیماران و سطح مراقبت موردنیاز آن‌ها، تخصص و تجربه پرستاران و با رعایت اصل عدالت بیماران رابین پرستاران حاضر در هر نوبت‌کاری تقسیم و برای هر بیمار پرستار مسئول مشخصی تعیین نماید.

 

ماده 4: به‌منظور ثبت پرستار مسئول هر بیمار در نوبت‌های کاری متفاوت، ضروری  است جهت تمامی پرستاران کارتابل اختصاصی در  سیستم HIS ایجاد تا امکان مستندسازی اطلاعات مربوط به بیماران فراهم گردد.

ماده 5: ضروری است در هر نوبت‌کاری، پرستار مسئول هر بیمار به وی معرفی و در تابلو مشخصات بیمار نام پرستار مسئول زیر نام پزشک معالج ثبت گردد.

ماده 6: در تعیین پرستار مسئول هر بیمار تقسیم‌کارها باید طوری باشد که حتی‌الامکان کمترین تغییر در پرستار مسئول هر بیمار طی مدت بستری انجام پذیرد.

ماده 7: در تعیین پرستار مسئول هر بیمار حتی‌الامکان از پرستار هم‌جنس استفاده شود.

ماده 8: شرح وظایف پرستار مسئول:

به‌منظور تأمین مراقبت جامع، پرستار مسئول هر بیمار در هر نوبت‌کاری در چارچوب شرح وظایف مصوب، موظف به اقدامات زیر می‌باشد:

1.         معرفی خود به بیمار

2.         پاسخگویی به‌موقع به نیازهای مراقبتی بیمار

3.         بررسی وضعیت بیمار، تدوین و اجرای برنامه مراقبت پرستاری بر اساس فرایند پرستاری و ثبت در فرم‌های مربوطه

4.         تعامل با پزشک معالج و سایر اعضاء گروه‌درمانی به‌منظور ایجاد هماهنگی و پیگیری اقدامات تشخیصی، درمانی و...ارائه آموزش خود مراقبتی به بیمار در طول دوران بستری و هنگام خروج از بخش

5.         تدوین برنامه ترخیص بیمار به هنگام ترخیص بیمار از بیمارستان

6.         ثبت تمام اقدامات پرستاری مطابق شرح وظایف مصوب پرستار

ماده 9: ترک محل خدمت:

در صورت ترک موقت یا کامل محل خدمت، پرستار مسئول باید با همکاری سرپرستار /مسئول شیفت فردی را به‌عنوان جانشین معرفی کند تا در غیاب ایشان تداوم مراقبت را بر عهده گیرد.

در صورت ترک کامل محل خدمت توسط پرستار در طی شیفت پرستار مسئول اولیه باید تا لحظه حضور گزارش را در پرونده ثبت و امضاء نماید و پرستار جانشین نیز از لحظه تحویل تا پایان شیفت گزارش اقدامات خود را ثبت نماید.

ماده 10: در مراکزی که به دلیل کمبود پرستار، همکاران با مدرک بهیاری در ارائه خدمات پرستاری همکاری می‌نمایند، سرپرستار/ مسئول شیفت می‌تواند مسئولیت مراقبت از یک یا چند بیمار را بر اساس سطح تخصص موردنیاز و در حیطه شرح وظایف مصوب به بهیاران واگذار نماید. بدیهی است ارائه مراقبت‌های پرستاری خارج از شرح وظایف مصوب بهیاران، به عهده پرستار دیگری به انتخاب مسئول شیفت خواهد بود. در این صورت هر فرد مسئول ثبت فعالیت‌های انجام‌شده توسط خود می‌باشد.

ماده 11: مسئولیت حسن اجرای این دستورالعمل در بخش با سرپرستار و سوپروایزرها، در بیمارستان با مدیر خدمات پرستاری بیمارستان ( مترون ) و در دانشگاه  با مدیر امور پرستاری/ رئیس اداره پرستاری دانشگاه می‌باشد.

ماده12: مدیر پرستاری دانشگاه موظف است هر سه ماه یک‌بار گزارش کاملی از وضعیت اجرای این دستورالعمل به معاونت پرستاری وزارت منعکس نماید.

این دستورالعمل در 12ماده تنظیم و از تاریخ 1/1/95 برای دانشگاه‌های علوم پزشکی لازم‌الاجرا می‌باشد.


 


 

نکات کلیدی و آموزشی در طب سنتی

مطالب و نکات کلیدی و آموزشی طب سنتی

خواص:

تب بر، بادشکن، تصفیه خون، درمان جوش آکنه، تقویت عمومی بدن، دافع کرم های معده، درمان التهاب معده، رفع دردهای قاعدگی، قاعدگی نامنظم، درمان عفونت و ورم پستان، تقویت قلب و درمان ضعف عضله قلب، درمان ضعف عضله و خواب رفتن دست و پا، زیاد کننده ادرار در نتیجه مفید برای سنگ های کلیه، درمان افسردگی و ضعف اعصاب صرع و جنون های خفیف، خاصیت ضد باکتری و ضد تورم، بخور آن مفید برای زکام سرماخوردگی.

نسخه مجرب زخم معده:

 بومادران را به سه برابر عسل خمیر کرده به صورت قرص درست کرده بعد از غذا با یک استکان عرق شیرین بیان مصرف کنید.

بوی بد دهان به علت ورم معده یا روده ها:

شاه تره + زیره سبز + بادیان + زنیان + آویشن + بومادران

یک قاشق چایخوری در یک لیوان آب جوش 20 دقیقه دم کرده، نیم ساعت بعد از غذا میل گردد.

بسیار مجرب برای کبد چرب:

ترکیب هفت عرق کاسنی + شاه تره + خارشتر + خارخسک + بومادران + گزنه + کرفس با هم مخلوط و روزی 4 لیوان میل شود.

لکه بینی مداوم بین دو قاعدگی:

شخص بین دو قاعدگی، از لکه بینی رها نشده و تا دوره بعدی قاعدگی لکه بینی ادامه دارد. برای درمان از دمنوش بومادران روزانه استفاده شود تا قاعدگی مرتب شده و خونریزی جمع شود.

ضد عفونت زنان و تنظیم قاعدگی:

عرق گزنه + عرق رازیانه + عرق بومادران هر شب یک استکان با عسل بجز ایام عادت

تنبلی تخمدان:

خوردن صبح یک استکان عرق رازیانه و بعد از ظهر یک استکان عرق بومادران (در ایام پریود ممنوع)

افتادگی رحم و عفونت زنان:

پوست بلوط + پوست انار + گلنار فارسی + آویشن + بومادران

مواد فوق را به مقدار مساوی در عرق آویشن یا عرق بومادران جوشانده، صاف کرده در تشت بزرگی ریخته داخل آن حدود نیم ساعت بنشینید.

رفع عرق بدبو:

مردانی که عرق بدبو دارند، عرق یا دمنوش بومادران مصرف کنند، بوی بد عرق از بین می رود. پاشیدن پودر بومادران داخل کفش نیز بوی بد پا را از بین می برد.

رفع بزرگی شکم:

عرقیجات زنیان + بومادران + پونه + زیره + آویشن + بابونه + شیرین بیان را مخلوط کرده سپس بعد از هر وعده غذایی یک قاشق میل نمایید.

منع مصرف:

در دوران حاملگی.

دمنوش این گیاه زود فاسد می شود.

مصرف دمنوش بومادران نباید بیش از یک هفته باشد.

مصرف زیاد بومادران باعث حالت تهوع و سرگیجه می شود.


در ماه مبارک رمضان، بعد از ساعت ها گرسنگی  وتشنگی، بدن علاوه بر نیاز به تغذیه، به دنبال رفع یه نیاز دیگه یعنی حس لذته و ولع خوردن داره بنابر این اینجا خیلی مهمه که برای رفع این نیاز دست به چه جنایاتی میزنیم

ماه رمضان و پرخوری

1 - روزه یه عامل برای کمک به سلامتیه پس ساعت ها گرسنگی و تشنگی توجیه خوبی برای خوردن میزان زیادی غذا برای سحری و افطاری نیست، در این مرحله از زندگی هم باید به اندازه بخوریم.

یه پاتیل سالاد کم کالری

2 - غذاهای کم کالری در حجم زیاد هم نوعی پرخوری به حساب میاد، چون حتی مواد کم کالری سالم در حجم بالا هم باید هضم بشن، آنزیمهای هضم نمیتوانند تمام مواد خورده شده را هضم کنند و باقی مانده اون مواد باعث ایجاد نفخ، درد معده، بی حالی و خواب آلودگی  میشه ....

یکی پس از دیگری

3 - خوردن غذاهای متنوع و نامتناسب ( آش - نان و پنیر و سبزی - پلو - میوه - شیرینی جات و ... ) در فاصله زمانی غیر معقول به خاطر اینکه هوس کردیم باعث مشکل سو هاضمه میشه و همین طور که گفتیم تعادل بدن را به هم میزنه. اگر میخواهیم در پایان این ماه مبارک بدنی سالم و سر حال تر از قبل داشته باشیم، باید هم میزان و هم نوع تغذیه را تحت کنترل داشته باشیم و به بهانه روزه داری، پرخوری نکنیم.

گرسنگی کاذب

احساس سیری باعث ترشح هورمون سراتونین میشه که عامل احساس لذته... زمانی که بیش از نیازمون غذا میخوریم در حال باج دادن به هورمون سراتونین هستیمف پس به مرور بدن نمیتونه تشخیص بده که ما به خاطر گرسنگیدنبال غذا هستیم یا به خاطر نیاز ذهنی ما به تجربه حس لذت. پس دچار گرسنگی کاذب می شویم. این مشکل میتونه برای هر کسی در هر زمانی به دلایل مختلف ایجاد بشه امادر ماه رمضان به صورت تخصصی برای کسانی که روزه میگیرند هم میتونه ایجاد بشه.

وقتی گرسنه می شویم، هورمون گرسنگی به نام گرلین صداش درمیاد و هشدار میده که غذا بخوریم، بعد از خوردن غذا هم همرمون سیری به نام لپتین وارد میدان میشه و میگه خوب دیگه کافیه... اما وقتی ما حجم بیشتری غذا وارد بدنمون کنیم این هورمون ها از تعادل خارج میشوند.


ریه ها نقش کلیدی در سلامت انسان دارند اما برخی چیزهای خانگی می توانند زمینه ساز تحریک های ناخوشایند ریه و بیماریهای ریوی از آسم گرفته تا سرطان ریه شوند

1 - سیگار (با بیش از 7000 نوع ماده مضر)

2 - افرادی که در معرض دود افراد سیگاری بودند ( دود سیگار برای اطرافیان به مراتب خطرناکتر است )

3 - جارو کشیدن ( تولید گرد و غبار )

4 - حشره کش ها ( هنگام استفاده از تهویه مناسب غافل نشوید )

5 - بخاری چوب سوز ( تولید اکسید نیتروژن و فرمالدئید )

6 - فرش به علت جذب بیشتر گرد و غبار )

7 - عدم تهویه خانه 

8 - ضد عفونی کننده ها مانند کلر، آمونیاک و ...

9 - شوینده های شیمیایی خصوصا وایتکس، تیرک و ...

10 - زیر زمین خانه ( سنگ و خاک ریز خانه میتواند حاوی گاز رادون باشد )

11 - رنگ کردن خانه بدون توجه به گردش هوا در اتاق

12 - عدم توجه به رشد قارچ در مناطق مرطوب خانه مانند حمام، سرویس بهداشتی و ... ( بروز آلرژی )


غذاهای غلیظ از دیدگاه طب سنتی ایران

غذا‌ها در طب سنتی ایران تقسیم بندی‌های مختلفی دارند یکی از این تقسیم بندی‌ها بر اساس ماده و خون حاصل از غذا‌ها بعد از گذراندن مراحل هضم است بر این اساس مواد غذایی به سه دسته لطیف، غلیظ و معتدل تقسیم می‌شوند.

غذای لطیف و ماده حاصل از آن قابلیت تغییر پذیری و هضم راحت تری دارد و خون رقیق تولید می‌کند و غذای غلیظ بر خلاف آن بوده و باعث ایجاد انسدادهای عروقی و کبدی می‌شوند.
غذاهای غلیظ عبارتند از گوشت گاو و تمام موادی که از آن تهیه می‌شود مثل سوسیس و کالباس، قارچ، پنیر پیتزا، گوشت شکار، گوشت مرغابی، تخم مرغی که بسیار پخته باشد و برخی غذاهای لطیف شامل گوشت گوسفند جوان، زرده تخم مرغ عسلی، کاهو، سیب و انگور است.
به علت تفاوت مزاج افراد مختلف نمی‌توان برای همه افراد توصیه واحد داشت اما به صورت کلی مصرف غذاهای غلیظ بیشتر برای افرادی که فعالیت بدنی زیاد دارند مثل کارگران و ورزشکاران توصیه می‌شود.
برای عموم جامعه نیز به ویژه در شرایط زندگی امروزی و کمبود فعالیت بدنی به خصوص در افرادی که بیماری‌هایی مثل غلظت خون و مشکلات قلبی- عروقی و اختلالات کبدی دارند بهتر است از مصرف این غذاها پرهیز شود .
مصرف قارچ که امروزه به عنوان یک ماده پروتئینی تمایل زیادی به مصرف آن وجود دارد در افراد مسن و دارای ضعف هضم و بدون فعالیت و افرادی که غلظت خون دارند توصیه نمی‌شود زیرا باعث ایجاد انسدادهایی در عروق و مجاری کبدی می‌شود و در صورت مصرف برای اصلاح آن باید متناسب با مزاج فرد از ادویه‌های گرم و لطیف کننده مثل فلفل، آویشن و غیره استفاده کرد.
همچنین غذاهایی مثل ماکارونی و سالاد الویه نیز خون نامناسب تولید کرده و مصرف آن‌ها نیز به ویژه در افراد فوق توصیه نمی‌شود.

مطالب آموزشی طب سنتی مطالب آموزشی طب سنتی
12 قاتل ریه مطالب آموزشی طب سنتی
پرخوری در ماه مبارک رمضان بومادران
{author_name}
تصویر نویسنده :