آموزش به بیمار
مراقبت از بیمار مبتلا به فاویسم
آموزش سلامت: آموزش و مراقبت از بیمار مبتلا به فاویسم
لخته خون ، چربی ، مایع جنینی و حتی هوا ایجادشده، در عروق و در مسیر رگهای اصلی حرکت کرده و در عروق کوچک سبب انسداد و مانع رسیدن خون و نهایتاً اکسیژن به آن اندام میشود و نرسیدن اکسیژن به اندام باعث مرگ سلولها شده و عملکرد آن اندام را مختل میکند. لخته خون ممکن است در مسیر رگهای بزرگ تشکیل شود و چربی در اثر شکستگی استخوانهای بزرگ وارد جریان خون میشود.
آمبولی ریه علل شناختهشده و مشخصی ندارد اما در برخی از بیماران عواملی موجب آمبولی ریه میشود و طبیعتاً بعد از برطرف شدن آن عامل احتمال تکرار آمبولی هم از بین خواهد رفت مانند: جراحی وسیع در یک ماه گذشته - حاملگی و بعد از زایمان - مصرف قرصهای هورمونی و پیشگیری - سرطان و بدخیمی - بیحرکتی بیشتر از سه روز - صدمه و جراحی پاها - مصرف سیگار و دخانیات
• در این بیماران که عامل مشخصی برای آمبولی دارند ، بعد از گذشت 3 تا6 ماه از درمان اولیه میتوان داروهای ضد لخته خون را قطع کرد. اگر در آینده قرار باشد آن عامل زمینهساز مجدداً تکرار شود مانند حاملگی یا انجام جراحی ، شما باید سابقه بیماری خود را به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت لزوم بهصورت محدود و تا زمانی که آن عامل وجود دارد از داروهای ضد انعقاد خون استفاده نمایید.
• در بسیاری از بیماران که عامل شناختهشدهای برای ایجاد آمبولی وجود ندارد، ترکیبی از جهشهای ژنتیکی و عوامل محیطی دست در دست هم داده و موجب تشکیل لخته خون در پا و آمبولی میشود. با توجه به اینکه در آینده هم احتمال دارد این بیماران دچار لخته خون و تکرار آمبولی شوند و آمبولی دوم یا سوم در فردی که قبلاً بیماری مشابه داشته است با خطر مرگومیر و عوارض بیشتری همراه است گاهی لازم است این گروه از بیماران بهمنظور پیشگیری از تکرار آمبولی برای سالهای بعدی و حتی تا پایان عمر از داروهای ضد انعقاد خون استفاده نمایند.
• نوع داروی پیشگیری از آمبولی و مقدار آن ، با نظر پزشک معالج و با در نظر گرفتن نکات خاصی تعیین میشود. این نکات عبارتاند از سن شما ، وضعیت کارکرد کبد و کلیهها ، سابقه خونریزی مکرر ، مصرف الکل و داروهای روانگردان ، مصرف منظم داروها یا تغییر بدون اطلاع آنها و وضعیت پیگیری شما.
بر اساس اینکه لخته خون ، چربی ، مایع جنینی و یا هوا در کدام اندام مسیر رگ را مسدود کند باعث انواع بیماریها میشود .
در رگهای قلبی و مغزی : سکته
در دستوپا : ترمبوفلبیت
ریه : آمبولی
معاینه پزشک ،سمع ریه ،عکس قفسه سینه ،آنژیوگرافی ریه ، نوار قلب
درد ناگهانی درد قفسه سینه - تنگی نفس و درد شدید با تنفس عمیق - افزایش ضربان قلب - سرفه همراه با خلط خونی – تعریق - ضعف و احساس سبکی در سر - اضطراب
•معمولاً بیماران آمبولی ریه برای درمان باید بستری شوند و اگر بیمار بدحال باشد تا زمان بهبود شرایط بالینی ممکن است بیمار در بخش ویژه تحت نظر قرار گیرد.
•در بیمارانی که شرایط قلبی و ریوی مناسبی دارند و میتوانند داروهای خوراکی یا تزریقی را در منزل استفاده کنند ، شاید بتوان درمان را در منزل هم ادامه داد.
•در دورهای که شما بستری هستید مرتب داروهای رقیقکننده خون به شما داده میشود. برخی از این داروها خوراکی هستند و برخی دیگر تزریقی.
•در این مدت برای کنترل میزان رقیق شدن خون آزمایشهای خون متعدد و گاه چندین بار در روز برای تعیین اثربخشی داروها، انجام شود.
•گاهی باید برای تنفس از اکسیژن اضافی کمکی استفاده نمایید .
•در چند روز اول بهتر است راه نروید .
•بهمحض اینکه توانایی لازم برای پایین آمدن از تخت بیمارستان و راه رفتن را پیدا کردید ، با نظارت کادر درمان راه بروید و حرکت نمایید.
•در روزهای اول احتمال دارد تپش قلب ، تنگی نفس و خستگی در نفس کشیدن داشته باشید.
•کبودیهای متعدد زیرپوست بدن به دلیل استفاده از داروهای رقیقکننده خون و تزریقات مکرر است (نگران نباشید).
•احتمال دارد شما خونریزی بیشتری بهصورت خونریزی در ادرار یا مدفوع یا خونریزی از بینی داشته باشید.
•هرگونه خونریزی غیرطبیعی یا احساس ضعف و بیحالی شدید را به پزشک خود اطلاع دهید.
•زمانی که حال عمومی شما خوب بود و درمان اولیه آمبولی ریه تمام شد، درمانهای لازم برای دوره بعدی درمان شروع میشود و شما میتوانید از بیمارستان ترخیص شوید.
وقتی شما در منزل هستید ، اینکه چهکارها و اقداماتی برای بهبودی از بیماری و حفظ سلامتی شما لازم است بدانید، اهمیت زیادی دارد.
• در مورد رژیم غذایی بعد از آمبولی ریه توصیه خاصی وجود ندارد و شما میتوانید از انواع غذاهای سالم و مقوی استفاده نمایید. داشتن تغذیه سالم و پرهیز از مصرف نمک و چربی زیاد در مواد غذایی برای حفظ سلامتی شما و بهبودی هر چه زودتر از بیماری ، ضروری است.
• در مورد افرادی که پس از ترخیص برای آنها داروی وارفارین تجویزشده است، لازم است با توجه به تداخلات دارویی از مصرف بیشازحد سبزیهای برگدار مانند کاهو، کلم، اسفناج و جعفری و سبزیهای مشابه خودداری نمایند. البته مصرف معقول و روزانه این موارد در غذا بلامانع است و مصرف یکباره و بیشازحد آنها ممنوع است.
• در مورد بیمارانی که برای آنها ریواروکسابان یا سایر داروهای NOAC تجویزشده است ، لازم است که حتماً دارو را حین یا بعد از غذا خوردن و با شکم پرمصرف نمایند. مصرف این داروها با شکم خالی ، موجب کاهش واضح اثر دارو میشود.
• توصیه در مورد ورزش و فعالیت بدنی بستگی دارد بهشدت بیماری و نوع عوارضی که آمبولی ریه ایجاد کرده است.
• بهطورکلی در دو هفته اول بعد از بیماری انجام ورزش و حرکات بدنی شدید توصیه نمیشود. البته این به معنی استراحت مطلق نیست.
• استراحت مطلق و بیحرکتی میتواند باعث تشکیل لختههای خون جدید در پا و تکرار آمبولی ریه باشد .در دوره بعد از بیماری فعالیت بدنی منظم و روزانه داشته باشید (مثلانیم ساعت پیادهروی در روز).
• در مورد ورزش برحسب نوع آن و شرایط بالینی شما پس از دو هفته ، به توصیههای پزشک خود عمل نمایید.
• برقراری رابطه جنسی بعد از دو هفته از آمبوبی ریه و پایدار بودن شرایط تنفسی و قلبی ، بلامانع است
• معمولاً افراد میتوانند بعد از دو هفته از آمبولی ریه و پایدار بودن شرایط قلبی و ریوی به کار خود برگردند.
• اگر کار شما شرایط خاصی دارد و شما در حین کار با ماده خاصی در تماس هستید یا لازم است فعالیت بدنی بیشازحدی در کار خود داشته باشید ، حتماً قبل از آن با پزشک خود مشورت نمایید.
• اگر کار شما با وسایل و ابزارهای برنده است یا در حین کار مکرراً ضربههای بدنی به شما وارد میشود ، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید. به دلیل مصرف داروهای رقیقکننده خون این شرایط میتواند به خونریزی غیرقابلکنترل منجر شود.
• شما در دوره بعد از آمبولی ریه و حتی بعدازآن از نشستن طولانیمدت در خودرو یا صندلی اجتناب نمایید. این کار باعث میشود تا خون در پاهای شما جمع شده و منجر به تشکیل لخته خون شود.
• مصرف داروهای بعد از ترخیص بسیار مهم است. داروهای رقیقکننده خون داروهای بسیار حساسی هستند و لازم است شما دقیقاً به همان اندازهای که پزشک تجویز کرده است ، از آنها مصرف نمایید.
• اگر به داروهای تجویزشده حساسیت پیدا کردید یا فکر کردید عارضه خاصی ایجاد میکنند، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید و از قطع بدون اطلاع داروها اجتناب نمایید.
• مصرف داروهای دیگر میتواند با داروهای ضد انعقاد خون که شما استفاده میکنید، تداخل داشته باشد و موجب کاهش یا افزایش اثر آنها شود. ضمن پرهیز از مصرف داروهای دیگر لازم است سایر داروهای تجویزشده برای بیماریهای دیگر را هم به پزشک خود اطلاع دهید.
• شما باید بهصورت منظم و دورهای ازنظر تأثیر دارو و عوارض و سایر نکات لازم توسط پزشک معالج تحت بررسی قرار بگیرید تا ادامه یا قطع داروهای ضد انعقاد خون بررسی شود و یا اینکه با چه دوز و شرایطی ادامه یابد. حتی اگر در بررسیها مشخص شود که احتمال خونریزی بدن شما در اثر این داروها زیاد است و خطر آن بیشتر از نفع مورد انتظار از این داروهاست ، احتمالاً پزشک شما داروی شمارا قطع خواهد کرد.
در صورت مشاهده موارد زیر سریعاً به بیمارستان مراجعه نمایید
تپش قلب - تنگی نفس و خستگی در نفس کشیدن - هرگونه خونریزی غیرطبیعی - احساس ضعف و بیحالی شدید - تب
راهنمای تغذیه ای در چربی خون بالا | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت
آموزش سلامت: آموزش و مراقبت از بیمار مبتلا به فاویسم
بازدید شهرداریهای مناطق یک و هشت و مدیرعامل فضای سبز از مجتمع
1403/09/29راهنمای برقراری ارتباط صحیح کارکنان خدمات سلامت در حین تحویل بیمار
سیاست های کلی مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت
رضایت آگاهانه چیست و کدام اقدامات تشخیصی درمانی تهاجمی مشمول اخذ رضایت آگاهانه می باشد
دستورالعمل جراحی ایمن در مجتمع خیرین سلامت
معیار ارزیابی خطر خودکشی SAD در بیماران، مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
راهنمای برقراری ارتباط صحیح کارکنان خدمات سلامت در حین تحویل بیمار
سیاست های کلی مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت
رضایت آگاهانه چیست و کدام اقدامات تشخیصی درمانی تهاجمی مشمول اخذ رضایت آگاهانه می باشد
دستورالعمل جراحی ایمن در مجتمع خیرین سلامت
معیار ارزیابی خطر خودکشی SAD در بیماران، مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
راهنمای برقراری ارتباط صحیح کارکنان خدمات سلامت در حین تحویل بیمار
کتابچه کنترل عفونت مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
روش اجرایی مواجهه شغلی و مدیریت مواجهه شغلی
اصول کنترل عفونت در واحدهای آندوسکوپی و برونکوسکوپی و اتاق عمل
دستورالعمل استریلیزاسیون واحد کنترل عفونت مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
تمیز کردن وسایل با استفاده از روش های گوناگون
کتابچه کنترل عفونت مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
روش اجرایی مواجهه شغلی و مدیریت مواجهه شغلی
اصول کنترل عفونت در واحدهای آندوسکوپی و برونکوسکوپی و اتاق عمل
دستورالعمل استریلیزاسیون واحد کنترل عفونت مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
تمیز کردن وسایل با استفاده از روش های گوناگون
کتابچه کنترل عفونت مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت استان قم
با انتخاب حالت کوررنگی تصاویر این وبسایت متناسب با حالت کوررنگی شما بهینه می شود
تغییر اندازه فونت:
تغییر فاصله بین کلمات:
تغییر فاصله بین خطوط:
تغییر نوع موس: