ارزیابی پیشگیرانه خطاهای پزشکی


دامنه :   
کلیه بخش های درمانی و پاراکلینیک
هدف :
پیشگیری ازبروزمجددخطاهای پزشکی وتوسعه فرهنگ بیمارمحوری و ارتقای ایمنی بیماران در فرهنگ سازمانی بیمارستانی .
تعاریف :
خطاهای پزشکی:خطاهای پزشکی یا  Medical Malpractice عبارت است از هر نوع خطایی که در فرایند ارائه مراقبت سلامت رخ دهد، چه باعث صدمه و آسیب به بیمار گردد و چه هیچ آسیبی در پی نداشته باشد.

عوامل مستعد کننده :عوامل مستعد کننده بروز خطا در بیمارستان به دو دسته زیرساختی و فرایندی تقسیم میشوند.عوامل زیر ساختی مرتبط با منابع انسانی تجهیزات و عوامل  ساختاری است و عوامل فرایندی مرتبط با روش های ارایه مراقبت و درمان است.
Root Cause Analysis-RCA تحلیل  علل ریشه ای
 تحلیل حالات بالقوه خطا و آثار آن  Failure Mode and Effects Analysis - FMEA
مسئولیت و اختیارات :
کمیته مرگ ومیر،مسئول فنی و هماهنگ کننده ایمنی بیمار


شیوه انجام کار بصورت گام به گام همراه با مسئول اجرا ، منابع ، زمان و مکان اجرا


1.    برگه گزارش خطا در بخشها موجود می باشد و کارکنان بخش/واحد ها در صورت مشاهده هر گونه خطای پزشکی موارد را به صورت مکتوب به دفتر بهبودکیفت تحویل یا در صندوق گزارش خطا که در طبقه همکف قرار دارد
2.    شناسایی مخاطرات مرتبط با بیمار بر اساس راهنماها و مشکلات موجود در هر واحد سالانه توسط  مسئول هر واحد تعیین می شود.
3.    شناسایی مخاطرات مرتبط با بیمار پس ازجمع آوری درهر واحد،درکمیته ایمنی بیمار توسط هماهنگ کننده ایمنی بیمار و سایر اعضا کمیته بررسی وفهرست می گردد.
4.    کارشناس هماهنگ کننده ایمنی به شناسایی خطاها و تشخیص موارد جدی آنها (Sentinel Event) بویژه در بخش های پر خطر نظیر اورژانس پرداخته و در صورت لزوم سریعاً رسیدگی می کند.
5.    براساس خردجمعی وروش های تکنیکی- علمی مرتبط (RCA-FMEA) در کمیته های مرتبط ازجمله مرگ ومیر مطرح وبرنامه مداخله ای و پیشگیرانه توسط  مسئول فنی، ایمنی بیمار، اعضاکمیته ها تدوین وتصویب می شود.
6.    فایل الکترونیک این مخاطرات فهرست شده به همراه برنامه مداخلات اصلاحی مرتبط توسط  هماهنگ کننده ایمنی بیمار  دراختیار بخش ها و واحدها قرار می گیرد تا نسبت به آن اگاهی داشته و بر اساس ان عمل نمایند.
7.    برنامه های تعیین شده پس از تصویب ریاست یا تیم مدیران اجرایی قابلیت اجرایی داشته وکلیه پرسنل باید به آن آگاه بوده و آن را اجرا کنند.
8.    برنامه مداخلات اصلاحی وسنجش عملکرد کارکنان مرتبط با این روش اجرا  و توسط اداره بهبود کیفیت و ایمنی بیمار بطور فصلی تحلیل و پایش می شود.
9.    درصورتیکه مخاطره ای جدید وخارج ازفهرست مخاطرات کشف ویا گزارش شود بلافاصله درجهت تحلیل واقدام اصلاحی آن طبق موارد فوق الذکر توسط  هماهنگ کننده ایمنی بیمار  مداخله صورت می گیرد.
مستندات مرتبط :
مستندات ،مشاهده، مصاحبه

منابع :
کتابچه مدیریت خطر و ایمنی بیمار، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی البرز، معصومه سرداری. 1393
دستورالعمل های ایلاغی وزارت متبوع، راهنمای اعتباربخشی.


فرم گزارش خطاهای 29 گانه | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

  • 1400/11/24 - 12:33
  • 10745
  • زمان مطالعه : کمتر از یک دقیقه
اخبار مجتمع

پیگیری فوری وضعیت مادران باردار پرخطر

پیگیری فوری وضعیت مادران باردار پرخطر با برگزاری اورژانسی کمیسیون پزشکی مجتمع خیّرین سلامت

برگزاری کمیسیون پزشکی مادران پر خطر

پیگیری فوری وضعیت مادران باردار پرخطر با برگزاری اورژانسی کمیسیون پزشکی مجتمع خیّرین سلامت.

با پیگیری های تیم دیده بان وکارشناسان پرتلاش مادر پر خطر، به سرپرستی سرکار خانم رفیعی، جلسات فوری کمیسیون پزشکی مادر پر خطر، در محل بستری بیماران برگزار و پس از بررسی وضعیت و مشورت از گروه های تخصصی و فوق تخصصی مرتبط، تصمیمات مقتضی اتخاذ گردید.

  • گروه خبری : اخبار، اطلاعیه ها و مناسبتهای مرکز,بهبود کیفیت و ایمنی بیمار
  • کد خبر : 8850

تصاویر