متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
هوالشافی
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قم
مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت قم
غذاهایی که در طول رژیم باید از مصرف آنها خودداری کرد یا مصرف آنها را به حداقل رساند:
1 - حذف کامل چربی های مرئی (چربی هایی که با چشم دیده می شوند)، چربی های اشباع شده و چربی هایی که در دمای اتاق جامد هستند مثل: گوشت های قرمز که چربی در لابه لای بافت آنها قرار دارد، کره، روغن های نباتی جامد، پیه و دنبه، پوست مرغ، خامه، مایونز و...
2 - حذف لبنیات پرچرب و جایگزین کردن آن با انواع کم چرب(زیر 5/1 درصد چربی)یا بدون چربی، شامل خامه، پنیر های خامه ای (گودا، پیتزا و...)، ماست های پرچرب، سر شیر و...
3 - حذف کامل مصرف بعضی از غذاهای دریایی که حاوی کلسترول بالا هستند، مثل: خرچنگ، میگو، خاویار، صدف.
4 - مصرف حداکثر 2 عدد زرده تخم مرغ در هفته و استفاده از سفیده به شکل آب پز مانعی ندارد.
5 - حذف کربوهیدرات های ساده مثل مواد قندی (قند، شکر، مربا، کارامل، ژله، نوشابه و...)
6 - حذف بیسکوئیت ها و شیرینی هایی که در بازار وجود دارد و در تهیه آنها از کره و روغن های جامد و آرد های سفید استفاده شده است، همچنین غلات صبحانه ای، کیک ، کلوچه و پیراشکی.
7 - حذف شیر های فرآوری شده مثل: شیر کاکائو، شیر قهوه و شیرموز با ماندگاری بالا که حاوی افزودنی هستند.
8 - مصرف امعاء و احشاء مثل: کله پاچه، جگر و مغز که کلسترول بالا دارند
9 - آبگوشت ها و خورشت های چربی گرفته شده مصرف شده یا بدون چربی طبخ شود، در حین پخت، روغن های جامد و کره اضافه نشود.
10- اعتدال در مصرف کربوهیدرات های کمپلکس شامل: برنج، نان سفید، آرد های بدون سبوس، بیسکوئیت های کم چرب، ماکارونی و سیب زمینی (البته سیب زمینی به شکل آب پز همراه مقداری سبزی تازه یا خشک مثل نعناع و آویشن و لیمو سودمند نیز هست.)
11 - در افراد با تری گلیسیرید بالا توصیه می شود میوه های خیلی شیرین (موز، گلابی، خربزه، زرد آلو، خرمالو و...) محدود شده و آب میوه های شیرین و صنعتی حذف شود.
12 - محصولات فرآوری شده مثل سوسیس و کالباس که در حین فرآیند، مقدار زیادی چربی های اشباع و افزودنی های ادویه ای به آنها اضافه شده، بهتر است حذف یا محدود شود.
مواردی که بهتر است در رژیم غذایی رعایت شود:
۱ - برنج به شکل کته و بدون روغن و یا با حداقل روغن طبخ شود.
۲ - طبخ انواع غذاها به شکل آب پز، بخارپز بدون نیاز به سرخ کردن صورت گیرد.
۳ - گنجاندن سبزی ها و میوه های تازه به مقدار زیاد در برنامه غذایی روزانه (کرفس، لوبیاسبز، هویج، مارچوبه، بروکلی، کدو و... )
۴ - مصرف روزانه 2/1 لیوان هویج رنده شده در روز.
۵ - مصرف روزانه یک عدد سیب با پوست، خصوصا در افراد با کلسترول بالا.
۶ - استفاده از ادویه مفید زرد چوبه به میزان متعادل تحقیقات جدید حاکی از این است که زردچوبه حاوی ماده مفید کورکومین است و در کاهش کلسترول و گرفتگی عروق بسیار کارآمد است.
۷ - مصرف مایعات فراوان به میزان 7- 8 لیوان آب سالم در روز.
۸ - پیاده روی سه بار در هفته و هر دفعه 20 تا 30 دقیقه.
۹ - مصرف منابع ویتامین c مثل: گوجه فرنگی، لیمو ترش، جعفری، توت فرنگی، فلفل دلمه و مرکبات و سبزی های تازه.
۱۰ - استفاده حداقل 2 بار در هفته از ماهی به علت داشتن اسید های چرب وامگا 3 ودارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی.
۱۱ - استفاده از کدو و شوید با ماست های کم چرب به عنوان میان وعده.
۱۲ - مصرف لبنیات (شیر، ماست، دوغ زیر 5/2درصد چربی)
۱۳ - استفاده حتی الامکان از گوشت های سفید(مرغ، ماهی، بوقلمون) و...
مهشید شکوری
کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مرکز مجتمع