توصیه های تغذیه ای برای بیماران دیابتی

آموزش تغذیه در بیماران دیابتی

 اگر برنامه مشخصی از نظر میزان غذا و زمان غذا خوردن نداشته باشید ، سطح قند خونتان تغییر زیادی می کند . در افراد دیابتی ، قند خون خیلی بالا و خیلی پایین هر دو منجر به مشکلات و ایجاد عوارض می شود . نگهداری قند خون در محدوده طبیعی می تواند از ایجاد عوارض دیابت پیشگیری نماید .

 برای آنکه سطح قند خونتان در حد طبیعی نگه دارید نکات زیر را رعایت کنید :

-          در روز سه وعده اصلی غذا ( صبحانه - ناهار - شام ) و سه میان وعده    ( مابین صبح و ظهر - عصر - قبل از خواب ) داشته باشید.

-          غذای اصلی و میان وعده ها را در یک ساعت مشخص مصرف نمایید ، نه زمانی که احساس افت قند می کنید.

-          هرگز وعده اصلی و میان وعده ها را در برنامه غذایی حذف نکنید .

-          مصرف داروهای مخصوص قند و یا تزریق انسولین نیاز به مصرف میان

-          وعده را به خصوص در وعده های عصر و آخر شب بیشتر می کند .

-هر روز در یک ساعت مشخص ورزش ( ترجیحا نیم ساعت پیاده روی ) کنید .

گروههای غذایی :

 در انتخاب یک گروه یا یک ماده غذایی ، تنها به میزان انرژی( کالری ) آن دقت نکنید . وجود برخی مواد در مواد غذایی اهمیت زیادی از نظر سلامتی دارد به طور مثال میوه ها، سبزیجات و بسیاری از مواد نشاسته ای حاوی فیبر هستند. فیبرهای غیر محلول ( سبزیجات و حبوبات ) به سلامت دستگاه گوارش کمک    می کنند و فیبرهای محلول ( میوه ها و غلات ) اثر مفیدی بر کنترل دیابت و چربی خون دارند. آنتی اکسیدانها نیز در پیشگیری از عوارض دیابت موثرند . این موارد در سبزیجات برگ سبز، مرکبات ، دانه های روغنی ( بادام و فندق ) و ماهی موجودند .

مواد نشاسته ای :

این مواد شامل نان و غلات ، برنج ، سیب زمینی ، ماکارونی ، حبوبات ، بیسکویت و ذرت است .

از آنجائیکه این مواد قسمت اعظم رژیم غذایی را تشکیل میدهد باید سعی کنید بهترین نوع آن را مصرف نمایید. بدین صورت که نان و غلات سبوس دار         ( سنگگ ، بربری ) مصرف شوند . استفاده از سیب زمینی و ماکارونی محدود شود حبوبات نیز اگر به صورت خشک مصرف می شوند ، شب تا صبح در آب خیسانده شده و آب آن دور ریخته شود. مصرف لوبیا و عدس به دلیل فیبر فراوان توصیه میشود .

میوه ها : این مواد نیز باید به مقدار کافی ( متوسط؛  چهار عدد ) در رژیم غذایی موجود باشند. میوه ها دارای مواد معدنی ، ویتامین ،فیبر ، انرژی و مواد آنتی اکسیدان هستند. بهترین نوع مصرف میوه ها به صورت خام و تازه می باشند .

 

از مصرف میوه های خیلی شیرین مانند ( خرما - موز - هندوانه ) و آب میوه ها پرهیز نمایید.

سبزیجات :

سبزیها حاوی ویتامین ، مواد معدنی و فیبر هستند، اما انرژی کمی دارند.سبزیجات نیز همانند میوه ها ، آنتی اکسیدان دارند. گوجه فرنگی ، انواع کلم ها و سبزیهای مختلف در گروه سبزیجات جای دارند. سبزی ها را با مقدار خیلی کم آب بپزید و حتی الامکان از سرخ کردن آنها بپرهیزید. برای سالادها از سس کم چرب یا بدون چربی و یا روغن زیتون به همراه سرکه استفاده نمایید.

شیر و ماست :

مصرف شیر و ماست جهت تامین کلسیم و سایر مواد معدنی مورد نیازبدن ، همچنین برای کنترل قند خون ضروری است . از نوع کم چرب شیر و ماست استفاده کنید.

گوشت وفراورده های پروتئینی :

این گروه که جهت تامین پروتئین مورد نیاز شما استفاده می شوند ، شامل گوشت قرمز ( گاو ، گوسفند، شتر و ...) و سفید ( ماکیان ، ماهی ) ، دانه های روغنی    ( بادام زمینی ، فندق ) ، پنیر، سویا و تخم مرغ می باشد. بهترین نوع مصرف ، استفاده از تخم مرغ آب پز ، پنیر کم چرب و گوشت بدون چربی است . پوست مرغ یا ماکیان را قبل از پخت جدا کنید. توصیه شده است به دلیل خواص مفید سویا، جایگاه ویژه ای برای آ ن در رژیم غذایی قائل شوید.

شیرینی جات :

حاوی بستنی ، کیک ، شیرینی و شکلات می باشد، که به علت دارا بودن شکر در آنها باعث افزایش سریع قند خون شما می شود . در مصرف آنها احتیاط نمایید و از بیسکویتهای سبوس دار استفاده نمایید.

البته در حال حاضر به جز شکر ، شیرین کنندهای فاقد کالری ( ساخارین ، آسپارتام و..) یا کم کالری ( سوربیتول ، مانیتول و..) نیز موجود هستند که در محصولات بدون شکر به کار می روند ، اما دقت داشته باشیدکه به بقیه محتویات غذایی این محصولات که معمولا حاوی چربی ، کربوهیدارت و پروتئین و کالری می باشند نیز توجه کنید .

چربی ها و روغن ها :

شامل سس سالاد، کره ، روغن و مارگارین می باشد. علاوه بر این ، شیرینی ها اغلب چربی بالایی دارند. مصرف این مواد نیز باید محدود شود. بهترین نوع مصرف استفاده از روغن نباتی ،روغن مایع است. از میان روغنهای مایع ، روغن زیتون ، کنجد و کانولا نسبت به روغن آفتابگردان ارجح است . دقت کنید که روغن مایع باید به جای روغن جامد مصرف شود نه آنکه به آن اضافه گردد. مصرف مارگارین به دلیل چربی ترانس بالا توصیه نمی شود .


تغذیه در هایپرلیپیدمی


تهیه و تنظیم : مهشید شکوری

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی مجتمع

تغذیه در بیماران دیابتی

 

 

 

 

 

 


 

لیست اخبار صفحه :10
آموزش مراقبت از پای دیابتی
آموزش

آموزش مراقبت از پای دیابتی

بیمار محترم شایسته است جهت پیشگیری از زخم پای دیابتی موارد زیر را به دقت مطالعه و اقدام نمایید:

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر
آموزش

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر

بیمارگرامی: احتمال دارد در مسافرت، انسولین مورد نیاز در دسترس شما نباشد، لذا قبل از این که شهر را ترک کنید، حتماً مقدار کافی انسولین و سرنگ را برای یک هفته بیشتر از طول مدت مسافرت، همراه خود داشته باشید تا با مشکل روبرو نشوید.

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان
آموزش

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان

زردی نوزاد: تعدادی از نوزادان پس از تولد ممکن است به زردی مبتلا شوند که معمولا در اثر وجود یک ماده رنگی به نام بیلیروبین در قسمتهای مختلف بدن مانند چشم و پوست است. بیلیروبین در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون ایجاد میشود و کبد این ماده را ازخون خارج واز طریق مدفوع دفع میکند. این بیماری واگیردار نیست.

آموزش مراقبت از کشش
آموزش

آموزش مراقبت از کشش

از کشش (تراکشن)، جهت جا انداختن و بی حرکت کردن شکستگی ها و اصلاح بدشکلی و یا به حداقل رساندن گرفتگی عضلات، استفاده میشود. دو نوع کشش مورد استفاده، کشش پوستی و کشش استخوانی است.

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟
آموزش

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟

ممکن است مصرف دارو تجربه جدیدی برای شما بوده و شما در به یاد داشتن مصرف آن مشکلات زیادی داشته باشید. اگر شما قرص های خود را به صورت صحیح استفاده نکنید، فاقد اثر لازم می باشند. همچنین ممکن است سبب بروز عوارض جانبی خفیف یا حتی بسیار خطرناکی شوند. ممکن است بدون آگاهی از این مطلب، شما سبب واکنش دو دارو با یکدیگر شوید. عدم مصرف صحیح دارو، ممکن است باعث ایجاد احساس بیماری یا سرگیجه شود.

آموزش بدو ورود به بیمار
عمومی

آموزش بدو ورود به بیمار

مراجعین محترم براین باوریم که بیمار از عزیزترین مخلوقات خداست و خدمت به او نوعی عبادت است. با امید به اینکه کلیه خدمات ارائه شده در این مرکز، تا حد امکان مورد توجه و رضایت شما قرارگیرد، در ابتدای بستری به نکات زیر توجه فرمائید.