کمبود هر کدام از ویتامین ها چه عوارض و اثراتی دارند

ویتامین چیست:

ویتامین‌ها ، ترکیبات آلی هستند که به مقدار جزئی برای سوخت و ساز مواد غذایی، اعمال حیاتی بدن، پرورش و تندرستی ضروری هستند. تغذیهٔ ناقص و رژیم غذایی نامناسب باعث کمبود یا فقدان یک یا چند ویتامین می‌شوند که دلیل بیماری‌های مختلفی خواهد شد.

 

ویتامینB1 یا  تیامین:

 تیامین در تولید انرژی نقش مهمی دارد و کمبود آن علائمی مانند خستگی مفرط ، اختلال در کارکرد قلب ،دستگاه عصبی، ماهیچه ها، دستگاه گوارش، کاهش وزن، اختلال در ادراک حواس، اختلالات هیجانی، ضعف در اعضای بدن، نامنظمی ضربان قلب ،نارسایی قلبی، ادم و افتالموپلژی می‌شود. در اثر جوشاندن شیر ویتامین B1 از بین می‌رود.همچنین در افراد الکلی کمبود تیامین دیده می‌شود.

 

 

ویتامینB2یا ریبوفلاوین:

 کمبود ریبوفلاوین باعث بی اشتهایی، التهاب مخاط، کم خونی، التهاب لب ها و چین نازولیبیال میشود که مجموع این علائم را آریبوفلاوینوزیس میگویند.

 

ویتامینB3 یا نیاسین:

کمبود ئنیاسین باعث بیماری پلاگر می شود. حساسیت به نور ، دمانس و اسهال از علائم شایع  این بیماری است.

 

کمبود ویتامینB5:

کمبود ویتامین B5 باعث پارستزی و آکنه می شود.این کمبود بسیار ناشایع است چون این ویتامین در بسیاری از غذاها به مقدار نیاز بدن وجود دارد.

 

کمبود ویتامینB7 یا بیوتین:

کمبود بیوتین باعث آلوپسی و درماتیت میشود. کمبود بیوتین در قطع قسمتی از روده که جذب بیوتین را برعهده دارد و اختلالات متابولیسم نوزادی و مصرف تخم مرغ خام دیده میشود.

 

ویتامینB6 یا پیریدوکسین:

باعث آنمی  میکروسیتیک ،درماتیت و افسردگی می شود.کمبود این ویتامین معمولا ثانویه به مصرف داروها دیده میشود.

 

کمبود ویتامینB9 یا فولات:

کمبود فولات باعث آنمی مگالوبلاستیک می‌شود.این کمبود در افرادی که شیر بز مصرف میکنند دیده میشود.

 

کمبود B12 یا کوبولامین:

کمبود این ویتامین بسیار شایع است.از آنجا که این ویتامین فقط در غذاهای حیوانی وجود دارد در گیاهخواران بسیار دیده میشود.علل دیگر کمبود B12 شامل سوجذب( سلیاک)، آنمی پرنشیوز( یک اختلال اتوایمیون که آنتی بادی بر علیه فاکتور داخلی معده ساخته شده و جذب B12 مختل میشود)،عفونت با کرم نواری پهن و گاسترکتومی هستند. این کمبود باعث نوروپاتی محیطی، بیماری ستون خلفی جانبی، ویتیلیگو و آنمی مگالوبلاستیک  می‌شود.

 

ویتامینc یا آسکوربیک اسید:

ویتامین c یک عامل احیاکننده در بدن محسوب میشود و در متابولیسم کلاژن نقش دارد. کمبود  این ویتامین باعث بیماری اسکوروی میشود که علائم این بیماری شامل بی قراری ، پورپورا، لثه های خونریزی دهنده، خونریزی پریوست و درد استخوانی میباشد

 

 

ویتامینA :

این ویتامین در بدن باعث یکپارچگی سلول های اپیتلیال شده و در بینایی نقش دارد. کمبود ویتامین A باعث شب کوری، گزروفتالمی و هایپرکراتوز فولیکولار می‌شود. در سوءتغذیه و در سوء جذب ها این کمبود دیده می شود.

 

ویتامینD :

مهمترین اثر این ویتامین حفظ سطح کلسیم و فسفر سرم در حد نرمال است. بنابراین کمبودش باعث هیپرکلسمی و بدنبال آن باعث راشیتیسم که همان کاهش معدنی شدن استخوان‌ها است می‌شود.

 

ویتامینE:

این ویتامین یک آنتی اکسیدان است و در غذاهای گیاهی بخصوص دانه ها وجود دارد. کمبود ویتامین E باعث همولیز در نوزادان نارس و عدم وجود رفلکس ها می شود.

 

ویتامینK:

این ویتامین در عملکرد فاکتورهای انعقادی و کنترل خونریزی نقش بسیار مهمی دارد. کمبود ویتامین k در نوزادان شیرمادرخوار و سوجذب ها دیده میشود و باعث طولانی شدن زمان PT و خونریزی میشود.


مطالب آموزشی | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

A
B1
C
B2
E
B6
D
B12
K
B3
  • 1402/07/15 - 19:25
  • 937
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
آموزش سلامت

حشره کش ها رابطه مستقیم با بیماری های خونی کودکان دارند

حشره کش ها رابطه مستقیم با بیماری های خونی در کودکان دارند، بنابراین در حضور کودکان نباید از آنها استفاده کرد.

** بیماری های خونی شایع کودکان ایرانی

این فوق تخصص خون و سرطان کودکان در پاسخ به این سووال که کدام یک از بیماری های خونی کودکان در ایران شیوع بیشتری دارد، گفت: متاسفانه همانطور که در ایران بیماری های ژنتیک متعددی وجود دارد، بیماری های خونی ای که ریشه ژنتیک دارند نیز زیاد مشاهده می شود.

وی به عنوان نمونه به بیماری تالاسمی در کشور اشاره کرد و افزود : ایران کشوری است که روی کمربند تالاسمی دنیا قرار گرفته، بگونه ای که شیوع این بیماری در ایران به دو تا سه درصد و حتی در بعضی مناطق تا 15 درصد نیز می رسد.

دکتر ابوالقاسمی هر چند شیوع تالاسمی و کنترل آن را در ایران یکی از دغدغه های متخصصین خون کشور عنوان کرد اما در عین حال گفت : خوشبختانه موفقیت های خوبی در این خصوص برای نظام سلامت کشور فراهم شده است. برنامه های پیشگیری قبل از تولد و مشاوره قبل از ازدواج در کنترل این بیماری اثرگذار بوده است بطوریکه در گذشته که حدود یکهزار مورد جدید تالاسمی در سال داشتیم، امسال این رقم به زیر 250 مورد رسیده است.

وی همچنین با بیان اینکه کم خونی های دیگری که جنبه ارثی دارند نیز همچنان در کشور شایع هستند، آنیمی پلاستیک بیماری فانکونی را از جمله این کم خونی ها برشمرد.

این فوق تخصص خون کودکان، کمبود آنزیم «جی 6 پی دی»(G6PD) را نیز یکی از شایع ترین موارد در بیماری های خونی عنوان کرد که نمونه بارز آن فاویسم است که هر سال تعداد قابل توجهی از بستری های نوزادان در بیمارستان ها را همین بیماری تشکیل می دهد.

دکتر ابوالقاسمی یکی دیگر از بیماری های خونی را هموفیلی عنوان کرد و گفت: هر چند در کشور ما حدود هفت یا هشت هزار نفر هموفیلی وجود دارد، اما از آنجا که بار مالی این بیماری برای کشور بسیار زیاد است، بنابراین هزینه این بیماران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.



** ابتلا حدود سه هزار کودک زیر 15 سال کشور به سرطان طی سال

وی در پاسخ به سووالی مبنی بر اینکه کدام سرطان ها در کودکان کشور شیوع بیشتری دارد، گفت: متاسفانه در داخل کشور، ثبت سرطان در افراد بالغ آمار صحیح تری نسبت به سرطان در کودکان دارد، بطوریکه متاسفانه هنوز نتوانسته ایم آمار کودکان مبتلا به سرطان را جمع آوری کنیم.

رییس انجمن خون و سرطان کودکان در عین حال افزود : آمارها تا به امروز نشان داده است که سالانه دو هزار و 500 تا سه هزار کودک زیر 15 سال مبتلا به سرطان در کشور تشخیص داده می شوند که از این میزان، 20 درصد به سرطان خون مبتلا هستند.

وی با بیان اینکه سرطان خون در دنیا رو به افزایش است، ادامه داد: از هر 100 هزار کودک زیر 15 سال، چهار نفر مبتلا به سرطان خون هستند که شایع ترین سرطان کودکان را در وهله نخست سرطان خون، سپس سرطان بافت های نرم تشکیل می دهند.

دکتر ابوالقاسمی ادامه داد: به نظر می رسد که در این بخش نیز نبود آمار دقیق، مشکلاتی را برای ثبت سرطان در کشور به همراه آورده است.



** فعالیت یکصد پزشک فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور

وی همچنین در خصوص تعداد پزشکان فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور گفت: تعداد متخصصان رشته سرطان خون کودکان در گذشته، بیشتر از پنج نفر نبود که این افراد در اهواز و تهران فعالیت می کردند اما اکنون یکصد پزشک فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور بسر می برند که در کنار طبابت، تربیت نیروهای فوق تخصصی در این زمینه را نیز برعهده دارند.

وی این موضوع را بسیار افتخار آمیز ارزیابی کرد و گفت : از نظر آماری باید اذعان داشت که اگر دو هزار کودک مبتلا به سرطان در کشور باشد، برای هر 30 نفر یک فوق تخصص وجود دارد.



** 80 درصد کودکان مبتلا به سرطان درمان قطعی می شوند

دکتر ابوالقاسمی همچنین در زمینه احتمال درمان کودکان سرطانی در کشور افزود: حدود 80 درصد بچه های ایرانی مبتلا به سرطان، بطور قطع درمان می شوند.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دسترسی آسان تر این کودکان به درمان، پزشک و دارو را از جمله علل درمان قطعی آنها برشمرد.



** مرکز تحقیقات ثبت سرطان کودکان دارای مجوز همچنان شکل نگرفته است

مدیرعامل سابق سازمان انتقال خون درمورد مشکلات تحقیقات علمی با موضوع سرطان کودکان گفت: یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد این است که دپارتمان های شکل گرفته باید تقویت شوند. بسیاری از دپارتمان ها هر چند مجوز گرفته اند اما به خوبی فعالیت نمی کنند.

وی افزود: هنوز مرکز تحقیقات ثبت سرطان اطفال در کشور که دارای مجوز باشد شکل نگرفته و مرکزی که مرکز پیوند استخوان مخصوص اطفال باشد نیز هنوز راه نیافتاده است. به عبارت دیگر مرکز اختصاصی پیوند مغز استخوان اطفال به دلیل هزینه های زیاد برای ساخت، وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد: به رغم حضور افراد متخصص در مورد سلول های بنیادی خونساز، ، کشور همچنان فضاهای اختصاصی کمی برای فعالیت این متخصصان دارد، بگونه ای که به عنوان مثال اکنون دو تا سه مرکز برای انجام کارهای پیوند مغز استخوان کودکان اعلام آمادگی کرده اند.

  • گروه خبری : مطالب آموزشی و مقاله ها
  • کد خبر : 16059