دیابت وابسته به انسولین

شرح بیماری:

دیابت شیرین وابسته به انسولین ( دیابت نوع 1) عبارت است از یک بیماری مزمن که مشخصه آن ناتوانی بدن در تولید انسولین کافی برای مصرف مؤثر و کارآمد قندها چربی‌ها و پروتئین‌ها است .تمام سلول‌های بدن برای انتقال از خون به سلول‌ها نیازمند انسولین هستند . برای درمان باید انسولین تزریق کرد . درصورتی‌که دیابت وابسته به انسولین در دوران کودکی آغاز شود غالباً بانام دیابت جوانان خوانده می‌شود . دیابت وابسته به انسولین معمولاً پیش از 30 سالگی آغاز می‌شود.

علائم شایع : 

از علائمی که در زمان بروز مرض قند وابسته به انسولین در فرد بروز می‌نماید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد : خستگی ، تشنگی زیاد ، افزایش اشتها و درعین‌حال کاهش وزن ، ادرار  به‌دفعات زیاد خارش در اطراف ناحیه تناسلی ، افزایش استعداد ابتلا به عفونت‌ها ، خصوصاً عفونت‌های مجرای ادراری و عفونت‌های قارچی پوست ، دهان و مجرای تناسلی

علل بیماری :

از عللی شایعی که در بروز این بیماری تأثیرگذار است به موارد زیر می‌توان اشاره کرد: عفونت ویروسی  لوزالمعده ، اختلال در استفاده از انسولین در سلول‌های بدن به علل نامعلوم  ، کاهش انسولین تولیدشده توسط سلول‌های جزیره لوزالمعده به علل نامعلوم

عواقب مورد انتظار بیمار :

این بیماری را در حال حاضر نمی‌توان درمان قطعی کرد ، اما علائم پیشرفت بیماری را می‌توان با پایبندی سفت‌وسخت به درمان کنترل کرد . امید به زندگی مقداری کاهش می‌یابد ،اما بسیاری از بیماران دیابتی طول زندگی تقریباً طبیعی دارند .

عوارض شایع احتمالی :

به دنبال بروز مرض قند وابسته به انسولین عوارض زیر ممکن است در فرد بروز نماید :   اختلال بینایی ، نارسایی کلیه ، بیماری قلبی عروقی(تنگی عروق و ...) ، بیماری رگ‌های محیطی که درنتیجه ممکن است یا دچار زخم یا قانقاریا شود یا مردان ناتوانی جنسی پیدا کنند ، کتواسیدوز ، که طی آن  قند خون خیلی زیاد می‌شود و می‌تواند خطرناک باشد ، پایین افتادن قند خون (در صورت مصرف دارو و عدم کنترل دقیق)

تشخیص و درمان :

آزمایش‌های خون و ادرار  برای اندازه‌گیری قند خون ( گلوکز ) ،چربی خون و سایر آزمایش‌های جهت تشخیص و پیگیری درمان ، هرچقدر می‌توانید درباره  کنترل دیابت شناسایی علائم افزایش یا کاهش قند خون اطلاعات کسب کنید ، روش‌های کنترل قند خون در خانه را فرابگیرید و به‌طور منظم به کاربندید ، ممکن است جراحی برای درمان بعضی عوارض مثل کاهش بینایی ، قانقاریا یا بیماری رگ‌های قلب نیاز باشد ، مرتباً پای خود را به پزشک معالج نشان دهید و برای بررسی چشم به چشم‌پزشک مراجعه کنید ، همیشه گلوکز یا مواد قندی در دسترس یا به همراه داشته باشید تا اگر قند خون پایین افتاد آن را مصرف کنید ، نحوه تزریق انسولین را یاد بگیرید . تزریق انسولین کار هرروز شما خواهد بود ، همیشه یک دستبند یا گردن‌آویز نشان‌دهنده بیماری و داروهای مورداستفاده را همراه داشته باشید ، در صورت بروز هرگونه بیماری مانند عفونت برای درمان به پزشک مراجعه کنید .

داروها

برای شما انسولین تجویز خواهد شد . میزان و زمان‌بندی تزریق انسولین باید برای هر فرد جداگانه تعیین و گهگاه  تنظیم شود . تزریق معمولاً در دو نوبت یا بیشتر در طی روز انجام می‌شود .

فعالیت

درزمانی که به دیابت وابسته به انسولین مبتلا می‌شوید ازنظر فعالیت محدودیت برای آن وجود ندارد ولی ورزش منظم روزانه یک جنبه مهم در کنترل دیابت به شمار می‌رود . میزان و زمان‌بندی تزریق انسولین ممکن است برحسب فعالیت ورزشی فرد نیاز به تنظیم داشته باشد .

رژیم غذایی

جهت تهیه رژیم غذایی باید با پزشک معالج یا کارشناس تغذیه مشورت کنید .

در چه شرایطی باید به پزشک مراجعه کنید ؟

در صورت وجود درد قفسه سینه ، ناخوشی و ضعف به مدت چندین روز ، بی‌حسی ، سوزن سوزن شدن ، درد در پاها و دست‌ها ، بوی میوه به هنگام تنفس ، تغییر در الگوی طبیعی حرکات تنفسی ، خواب‌آلودگی شدید ( ممکن است نشان‌دهنده کتواسیدوز باشند ) ، ناتوانی در فکر کردن همراه با تمرکز ، ضعف ، تعریق ، رنگ‌پریدگی ، تند شدن ضربان قلب ،تشنج یا اغما ( ممکن است نشان‌دهنده پایین افتادن قند خون باشند ) .


دیابت غیر وابسته به انسولین



 

  • 1400/09/24 - 04:52
  • 6377
  • زمان مطالعه : کمتر از یک دقیقه
آموزش

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان

زردی نوزاد: تعدادی از نوزادان پس از تولد ممکن است به زردی مبتلا شوند که معمولا در اثر وجود یک ماده رنگی به نام بیلیروبین در قسمتهای مختلف بدن مانند چشم و پوست است. بیلیروبین در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون ایجاد میشود و کبد این ماده را ازخون خارج واز طریق مدفوع دفع میکند. این بیماری واگیردار نیست.

یرقان در نوزادان.
آموزش مراقبت از یرقان نوزادان

علل شایع بیماری

از علل شایعی که منجر به زردی نوزاد میشود میتوان به موارد زیر اشاره نمود:

بروز زردی در نوزاد میتواند طبیعی یا در اثر بیماری باشد و برحسب زمان بروز علل مختلفی دارد.

زردی که اصولا از روز دوم تا پنجم شروع شده و تا روز هفتم ادامه دارد و سپس کاهش مییابد، معمولا طبیعی است ولی در صورت ادامه و بیشتر شدن نواحی زرد باید به پزشک مراجعه کرد.

گاهی زردی در 24 ساعت اول پس از تولد رخ میدهد که معمولا به علت ناسازگاری خون جنین و مادرش است و باید سریعاً تحت درمان قرارگیرد.

ممکن است زردی در اثر شیر مادر باشد که معمولا پس از 7 روز بروز میکند و طی 2 الی 3 هفته بهبود مییابد.

گاهی نیز زردی به دلایل دیگر مانند عفونت و یا کم کاری غده تیروئید ایجاد میشود.

ادامه مطلب....

  • گروه خبری : آموزش به بیمار
  • کد خبر : 48792
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید