نکات مهم در گاواژ و (باقی مانده حجم معده)

شامل نکات مهمی چون:

نکات قبل از انجام گاواژ

شروع گاواژ بعد از NPO بودن

سرعت گاواژ

مقدار گاواژ و...


سوزش سر دل | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت

 توصیه های مهم در تغذیه از طریق لوله بینی معده ای ( گاواژ)

    ضمن آرزوی سلامتی برای شما شایسته است قبل از شروع تغذیه لوله بینی معده ای  موارد زیر را به دقت مطالعه و اقدام کنید:

گاواژ یا تغذیه از طریق لوله بینی معده ای، روش مناسبی برای رساندن مواد غذایی به بیماری است که قادر به خوردن غذا از طریق دهان نیست. تأمین انرژی کافی برای این بیماران ازاین طریق توسط کارشناس تغذیه بررسی می‌شود تا از سوء تغذیه بیمار جلوگیری و به روند بهبود بیمار کمک شود. لازم به ذکر است بهترین راه برای تأمین انرژی بیمارانی که از این طریق تغذیه می‌شوند، استفاده از گاواژ دستی(خانگی) به همراه مصرف محلول‌ها و پودرهای فرمولا یا مکمل غذایی آماده تحت نظر کارشناس تغذیه می‌باشد.

گاواژآماده (مکمل غذایی آماده یا پودر فرمولا )

 این پودرها توسط کارشناس تغذیه بر اساس نوع بیماری، تحمل بیمار و کالری مورد نیاز  روزانه هر بیمار تهیه می‌شود و لازم است در حجم مشخص در آب جوشیده سرد شده، حل گردد وتغذیه بیمار از طریق لوله بینی معده ای با توجه به دستور پزشک انجام شود.

گاواژدستی (خانگی)

 دستورالعمل تهیه گاواژ دستی (خانگی) با توجه به شرایط بیمار (وزن، ورم، سوء تغذیه، علت بستری، بیماری زمینه‌ای، زخم بستر و...)توسط کارشناس تغذیه تنظیم می‌شود و لازم است تمام گروه‌های غذایی زیر را شامل شود.

 گروه نان و غلات:  بهترین گزینه برنج، جو، گندم و جو دوسر می‌باشد.              

  گروه گوشت: بهترین گزینه سینه بدون استخوان مرغ ، فیله گوسفند و ماهی می باشد.

  گروه لبنیات: بهترین گزینه ماست می‌باشد به خصوص ماست‌های پروبیوتیک (استفاده از شیر  می‌تواند موجب اسهال شود).

  گروه میوه‌ها: بهترین گزینه سیب و موز است.

 گروه سبزی: بهترین گزینه گوجه، کدو، هویج، جعفری و لوبیا سبز می‌باشد.

 گروه چربی: بهترین گزینه روغن زیتون و روغن کلزا می‌باشد. 

  روش تهیه گاواژ دستی (خانگی)

 مواد بر اساس مقادیری که کارشناس تغذیه مشخص می‌کند کاملاً پخته شود و در مخلوط‌کن به خوبی مخلوط گردد. سپس از صافی رد شود، تا موادی که باعث انسداد  لوله می‌شوند وارد محلول گاواژ نشود. در آخر هم برای رسیدن به حجم و غلظت مورد نظرکارشناس تغذیه، از آب جوشیده سرد شده استفاده گردد.

محلول تهیه شده در حجم مشخص (توسط کارشناس تغذیه برای هر بیمار تعیین می‌شود) و تغذیه بیمار از طریق لوله بینی معده ای با توجه به دستور پزشک انجام شود.

 توجه به نکات زیر الزامی است:

 •          قبل از شروع تغذیه حجم باقی مانده را توسط سرنگ خارج نمایید و در صورتی که کمتر ازیک سوم حجم تغذیه قبل باقی مانده  مایع خارج شده را مجددا به معده برگردانید و می توانید مجددا بیمار را تغذیه نمایید.

•          سرنگ را به لوله وصل و30سانتی متر بالا تر از سربیمار نگه دارید محلول تغذیه را با نیروی جاذبه وارد بدن بیمار نموده و از وارد کردن محلول با فشار به معده  بپرهیزید ،

•          دمای محلول تغذیه هم دمای محیط باشد.

•          به جهت شستشوی لوله از محتویات محلول تغذیه بعد از اتمام تغذیه به مقدار کافی آب هم دمای محیط را به همان روش از طریق لوله بینی معده وارد معده بیمار نمایید.

 •          سرپوش لوله تغذیه را بلافاصله بعد از گاواژ محکم نمایید.                                         

•          رعایت بهداشت دست‌ها، ظروف، بهداشت مواد غذایی و سلامت فردی که محلول را تهیه می‌کند هنگام آماده سازی گاواژ الزامی است.

•          محلول حتما در ظروف در بسته تمیز (شیشه ای یا گیاهی) و در یخچال نگهداری شود.

•          ترجیحاً گاواژ به اندازه تعیین شده توسط کارشناس تغذیه به بیمار داده شود.

•          بعد از 24 ساعت محلول اضافه دور ریخته شود.

•          سرنگ گاواژ را بعد از اتمام کار با دقت شسته و خشک نمایید و ترجیهاً هر 24 ساعت تعویض نمایید.

•            اسهال و یبوست از عوارضی است که ممکن است در این بیماران دیده شود، در هر دو صورت با کارشناس تغذیه مشورت شود تا با تغییرمیزان مواد غذایی مصرفی (روغن، ماست، میوه و..) علائم فوق بهبود یابد

•          از استفاده از ادویه جات ، غذاها یا میوه های رنگی  که باعث رنگی شدن لوله تغذیه  میگردد خودداری کنید.

•          چسب لوله را روزانه تعویض و پوست و تیغه بینی  را از نظر زخم بررسی کنید.

•          در صورت برگشت محتویات معده داخل لوله بینی معده ای لازم است  بیمار تغذیه نشود و جهت شروع مجدد تغذیه از پزشک و یا پرستار مربوطه سوال شود.

          واحد آموزش سلامت

مجتمع آموزشی درمانی خیّرین سلامت قم

 

 

مشاهده و دانلود متن آموزش

 

 

 

 

 


راهنمای تغذیه ای در بیماران با مشکلات مختلف


  • 1401/05/29 - 09:40
  • 6813
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

علائم ابتلا به بیماری ام اس جوانان چیست

ام. اس اغلب جوانان را درگیر خود می‌کند و با علائم متنوعی از جمله خستگی، ضعف حسی و حرکتی، خارش بدون علت، اختلال تکلم، تاری دید، بی‌اختیاری ادرار و عدم تعادل ظاهر می‌شود با این حال در صورت تداوم بیش از ۲۴ساعت است که این نشانه‌ها را می‌توان علائم ابتلا به این بیماری دانست.

بیماری MS

دامنه سنی ابتلا به بیماری‌ام. اس

ام. اس بیماری افراد جوان است و بیشتر در سنین بین ۲۰تا۴۰ سال دیده می‌شود، با این حال ابتلا در سنین کمتر از ۲۰و بالای ۴۰سال نیز دیده شده است که خوشبختانه در کشور ما شیوع کمتری دارد.

آمار دقیقی از مبتلایان نداریم/تخمین وجود ۵۰هزار بیمار
بنا به دلایلی آمار دقیقی از میزان مبتلایان به‌ام اس در کشور نداریم، با این وجود تخمین‌ها از مبتلا بودن ۵۰هزار ایرانی به این بیماری حسی -حرکتی خبر می‌دهند که آمار نهایی و دقیقی محسوب نمی‌شود.

هر دردی، درد ‌ام. اس نیست/ تداوم ۲۴ساعته، رمز تشخیص علائم بیماری‌ام. اس
علائم بیماری بسیار متنوع است و در عین حال علائم ممکن است خیلی هم شایع باشد و بسیاری از افراد را نگران کند که هر درد عضلانی، علامت ابتلا به‌ام. اس است.
با توجه به مشترک بودن بسیاری از نشانه‌های ابتلا به ‌ام. اس با سایر بیماری‌ها، مهم‌ترین عاملی که می‌توان این نشانه‌ها را از علایم این بیماری خواند، مدت استمرار و پایداری بیش از ۲۴ ساعت است.

کاهش بینایی یک روزه، علامت ابتلا به‌ام. اس نیست
درگیری عصب چشم و کاهش بینایی یک و یا دوطرفه که به صورت ناگهانی ایجاد شود را می‌توان از علائم دانست با این حال، تاری دید به علت التهاب عصب چشم باید بیش از ۲۴ساعت به طول بینجامد.
علامت‌ها حسی بسیار متنوع هستند که بی‌حسی، مور مور شدن و گزگز کردن دست و پا و هر احساسی که بیمار می‌گوید نا‌خوشایند است، از جمله نشانه هابه شمار می‌آید و ممکن است این علائم در نیمه راست و یا چپ بدن باشد و طی چند روز نیز پیشرفت کند.

هر خارشی، زنگ خطر ابتلا نیست
گاهی احساس خارش در مراجعان مشکوک به ابتلا رویت می‌شود که این خارش در نواحی تنه و شانه‌ها، باید علت خاصی نداشته وهمچنین با دوام باشد تا بتوان آن را در لیست علائم بیماری‌ ام. اس دانست.

خستگی، ۷۰درصد بیماران را درگیر می‌کند
علامت خستگی بدن بسیار شایع است به طوری که در ۷۰درصد بیماران دیده می‌شود و بیمار اغلب می‌گوید که بعد از ۲ساعت کار احساس خستگی شدید و غیر قابل توصیف را دارد و اغلب در این موارد بیمار حس می‌کند که توانایی ادامه فعالیت‌های خود را ندارد.
علائم درگیری ساقه مغز و مخچه که به صورت علائم دو بینی و احساس لرزش در دید و محدودیت حرکت چشم ظاهر می‌شوند نیز می‌تواند از جمله علائم ابتلا باشد.

اختلال در تکلم، علامت صوتی مبتلایان
اختلال تکلم یکی دیگر از نشانه‌های بیماری‌ام. اس است که طی آن بیمار قادر به محکم صبحت کردن و ادای روان کلمات نیست.

مشکلات جنسی؛یکی دیگر از علائم ابتلا
عدم تعادل نیز یکی دیگر از نشانه هاست به طوری که بیمار می‌گوید راه می‌روم اما به سمت چپ و یا راست در حال افتادن هستم و بدون مانع زمین می‌خورم به همین منظور، این بیماران برای راه رفتن باید از جایی کمک بگیرند.
مشکلات ادراری از جمله تکرر و بی‌اختیاری و همچنین مشکلات جنسی یکی دیگر از علائم ابتلا هستند که متاسفانه بیماران مبتلا به‌ام. اس در گیر آن می‌شوند.
مشلات حرکتی که خود را در قالب ضعف در یک پا و یا هر دو نشان می‌دهد نیز باید بیش از ۲۴ساعت دوام داشته باشد و پس ازاین استمرار است که ضهف در مهارت‌های یدی نیز حاصل دیده می‌شود.


 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 9664