آموزش به بیمار
حاملگی مولار
مول هیداتیفرم یا بچه خوره یا انگورک چیست و پس از درمان چه مراقبت هایی لازم دارد
متن استاتیک شماره 22 موجود نیست
اضافهوزن و چاقی از مشکلات شایع ناشی از زندگی ماشینی و کمتحرکی است. چاقی به وجود بیشازحد مجاز توده چربی در بدن اطلاق میشود که وزن بدن 20% یا بیشتر، بالاتر از وزن ایدئال باشد. معمولاً دور کمر بیش از 88 سانتیمتر در زنان و بیش از 102 سانتیمتر در مردان را چاقی مینامند، این نوع چاقی ارتباط مستقیمی با ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی دارد.
برای ارزیابی وزن بدن از شاخص توده بدنی یا BMI استفاده میکنیم. شاخص توده بدنی از تقسیم وزن (برحسب کیلوگرم) بر قد به توان 2 (برحسب متر) به دست میآید.
وزن (کیلوگرم) (BMI)= نمایه توده بدنی
قد(متر)* قد(متر)
وزن به کیلوگرم (kg)
قد به متر (m)
BMI:
همچنین با استفاده از اکسل زیر نیز میتوانید BMI خود را محاسبه نمایید
طبقهبندی وضعیت بدنی افراد بزرگسال بر اساس شاخص توده بدن
طبقهبندی نمایه تودهی بدن
لاغر کمتر از 18.5
وزن طبیعی 24.9 – 18.5
اضافهوزن 29.9 - 25
چاقی درجه 1 34.9 - 30
چاقی درجه 2 39.9 - 35
چاقی شدید بالای 40
عوامل محیطی: این مسئله به سبک زندگی افراد بستگی دارد که مهمترین آن تغذیه و رژیم غذایی افراد است که با پرخوری و زیادهروی در مصرف مواد غذایی منجر بهاضافه وزن و چاقی میشود. همچنین در کنار پرخوری ممکن است استفاده از غذاهای ناسالم و عادات غذایی نامناسب سبب اضافهوزن شود؛ برای مثال استفاده از انواع غذاهای چرب، غذای فوری، نوشیدنیهای گازدار، آبمیوههای قندی و صنعتی و همچنین شیرینی و شکلات از آن دسته غذاهای ناسالم هستند. همچنین از دیگر عوامل محیطی مؤثر در چاقی، میتوان به کاهش تحرک افراد در زندگی ماشینی اشاره کرد که درنتیجه آن، فعالیت بدنی در زندگی روزمره نیز کاهش پیداکرده و سوختوساز بدن کم میشود. مصرف داروها نیز میتوانند در چاقی و اضافهوزن مؤثر باشد؛ چنانچه برخی از انواع داروها همچون داروهای ضدبارداری، کورتونها، داروهای ضدافسردگی و اضطراب به مدت طولانی مصرف شوند، فرد را دچار چاقی و اضافهوزن میکنند.
عوامل ژنتیکی: ژنتیک افراد نیز حدود ۳۰ درصد در چاقی مؤثر است. برای مثال میزان سوختوساز بدن و همچنین میزان تمایل بدن به استفاده از کربوهیدراتها در ژنتیک وجود دارد. همچنین برخی از بیماریهایی که سبب چاقی و اضافهوزن میشوند نیز ممکن است زمینههای ژنتیکی داشته باشند که از آن میان میتوان به کمکاری تیروئید، اختلال هورمونهای جنسی و بیماریهای مربوط به کاهش فعالیت بدنی اشاره کرد.
عوامل عصبی: شرایط عصبی مختلف نیز ممکن است در افراد سبب پرخوری عصبی و یا بالعکس کمخوری عصبی شود. چنانچه فرد به دلیل استرس و اضطراب و احساس افسردگی و یا سایر شرایط عصبی، دچار پرخوری گردد، در مدت کوتاهی سبب چاقی و اضافهوزن فرد میگردد.
بارداری یکی از شرایط معمول که سبب افزایش وزن میگردد، بارداری است که چنانچه افزایش وزن به میزان طبیعی باشد، پس از وضع حمل به حالت عادی بازمیگردد؛ اما در این دوران نیز برای کنترل چاقی و اضافهوزن، فرد باید تحت نظر پزشک باشد.
در دوران بارداری به دلیل وجود وزن جنین، افراد دچار اضافهوزن میشوند. همچنین در این دوران نیاز دارند که میزان بیشتری غذا مصرف کنند تا بتوانند تغذیه جنین و بدن خود را بهطور کامل انجام دهند. بااینحال چنانچه اضافهوزن بیش از مقدار مشخصی باشد؛ افراد دچار چاقی بارداری شده است.
در کشور ما ۴۰ درصد از زنان در سن باروری که همان ۱۵ تا ۳۴ سال است، به اضافهوزن و چاقی مبتلا میشوند. پیش از بارداری، عوارض چاقی میتواند سبب عدم تخمکگذاری، نازایی و ناباروری، بروز سرطانهای رحم و سینه و همچنین تولد فرزند بیشتر از ۴ کیلوگرم یا همان ماکروزومی شود. در دوران بارداری نیز چاقی سبب بروز دیابت بارداری، فشارخون بالا و مسمومیت بارداری همچنین سبب افزایش بروز عفونتهای رحم و خونریزیهای پس از زایمان میشود.
چاقی و اضافهوزن، اغلب در سنین رشد بروز نمیکند؛ بااینحال به دلیل کاهش تحرک کودکان و نوجوانان این روزها شاهد بروز چاقی در این رده سنی هستیم. کودکانی که والدین آنها چاق هستند و یا مادر آنها دیابت داشته است؛ احتمال بیشتری برای ابتلا به چاقی و اضافهوزن دارند. از عوارض چاقی کودکان،ابتلا به انواع بیماریهایی است که پیشتر گفته شد. همچنین بروز مشکلات اجتماعی همچون اضطراب، افسردگی و کاهش اعتمادبهنفس نیز از عوارض چاقی کودکان است. این افراد در سنین بالا و بزرگسالی نیز بهاضافه وزن چاقی دچار میشوند.
جلوگیری از چاقی، مانع از ابتلا به بسیاری از بیماریها و همچنین افزایش عمر شد.
برای سلامتی داشته باشند، از مصرف این ترکیبات بهطور خودسرانه خودداری کنید.
غذا را آهسته بخورید. خوب بجوید و سعی کنید از غذاهای خود لذت ببرید.
- قاشق و چنگال خود را بعد از هر لقمه رو بشقاب بگذارید و پس از جویدن کامل غذا آن را دوباره بردارید.
- غذا را در ظرف کوچکتری بکشید.
- مسیرهایی را که معمولاً با استفاده از اتومبیل طی میکنید، پیادهروی کنید.
مول هیداتیفرم یا بچه خوره یا انگورک چیست و پس از درمان چه مراقبت هایی لازم دارد