اصول تنفس صحیح

فیزیوتراپی تنفسی

بیمارگرامی، برای بهتر شدن وضعیت تنفسی و اکسیژن‌رسانی به بدن بایستی به روش‌هایی که در زیر توضیح داده می‌شود، نفس بکشید.

تنفس لب غنچه ای

تنفس لب غنچه ای

این تنفس نوعی تمرین درمانی است که باعث بهبود عملکرد ریه می‌گردد و بیمار فرا می‌گیرد چگونه نوعی نظم (ریتم) را بصورت کنترل شده در سیستم تنفسی بوجود آورده که در نهایت منجر به بهبود عملکرد ریه گردد. این روش بصورت ایستاده، نشسته و خوابیده قابل اجرا می‌باشد.

1- در وضعیت راحت بنشینید.

2- دهان خود را ببندید و از راه بینی یک نفس عمیق بکشید (هوا را به صورت یک دم عمیق وارد ریه‌های خودکنید).

3- در حالی که لب‌های خود را به حالت غنچه‌ای (حالت سوت زدن یا بوسیدن) درآورده‌اید، هوا را از دهان خارج کنید.

4- توجه داشته باشیدکه هوا از بینی وارد و از دهان خارج می‌شود.

5- طوری نفس خود را خارج کنید که زمان بازدم (یعنی خارج کردن هوا از دهان) حدوداً دو برابر زمان دم (یعنی وارد کردن هوا از طریق بینی) طول بکشد. یعنی حدوداً دم 2 ثانیه و بازدم 4 ثانیه طول بکشد. می‌توانید این نوع نفس‌کشیدن را همراه با روش بعدی انجام دهید.  

تنفس دیافراگماتیک

تنفس دیافراگماتیک

این نوع نفس‌کشیدن وضعیت تنفسی را بهتر و عضله دیافراگم را تقویت می نماید. دیافراگم عضله ای است که به صورت یک صفحه در زیر قفسه سینه قرارگرفته و سینه را از شکم جدا می‌کند. این عضله در نفس کشیدن نقش مهمی دارد.

1. یک دست خود را روی سینه و دست دیگر خود را روی شکم قرار دهید.

1- طوری نفس بکشید (دم یا واردکردن هوا در ریه‌ها) که دست روی شکم به طرف جلوکشیده شود.

2- تنفس لب غنچه ای را انجام دهید و در حالی که با دست روی شکم به داخل فشار می دهید، به آرامی هوا را از ریه‌ها خارج کنید.

3- دست روی سینه را در همان حالت نگه دارید.

سرفه‌ی مؤثر

در صورتی که خلط و ترشحات در ریه‌ی شما وجود دارد با سرفه‌ی مؤثر آنها را خارج و ریه‌ی خود را پاک‌ کنید. بدین صورت از ایجاد مشکلات بعدی و عفونت ریه جلوگیری خواهد‌ شد.

1. در حالت راحت بنشینید و پاهای خود را به طرف داخل شکم کمی خم کنید.

2. یک نفس عمیق بکشید (هوا را عمیقاً وارد ریه‌های خود کنید).

3. نفس خود را به مدت 2 ثانیه نگه دارید.

4. فقط‌ دو بار سرفه ‌کنید. سرفه‌ی اول باعث می‌شود خلط وترشحات شل و کنده شوند و سرفه‌ی دوم باعث می‌شود خلط خارج گردد. به اندازه کافی مکث کنید تا کنترل مجدد را بدست آورید.

5. مجدداً از راه بینی سریع و کوتاه نفس بکشید. مراحل بالا را برای سرفه مؤثر انجام دهید. اگر در قسمتی از بدن برش عمل جراحی و بخیه دارید، در حین سرفه آن محل را با دست، بالش یا پتوی تا شده بگیرید یاکمی فشار دهید.

6. برای‌ بهتر شدن وضعیت‌ تنفسی خود می‌توانید یک بادکنک‌ یا دستکش لاستیکی (لاتکس) داشته باشید و هر چند وقت یکبار آن را باد کنید.

آموزش رمز دستیابی به سلامتی

واحد آموزش به بیمار

مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیرین سلامت قم


آمبولی ریه | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت (muq.ac.ir)



 

لیست اخبار صفحه :10
آموزش مراقبت از پای دیابتی
آموزش

آموزش مراقبت از پای دیابتی

بیمار محترم شایسته است جهت پیشگیری از زخم پای دیابتی موارد زیر را به دقت مطالعه و اقدام نمایید:

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر
آموزش

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر

بیمارگرامی: احتمال دارد در مسافرت، انسولین مورد نیاز در دسترس شما نباشد، لذا قبل از این که شهر را ترک کنید، حتماً مقدار کافی انسولین و سرنگ را برای یک هفته بیشتر از طول مدت مسافرت، همراه خود داشته باشید تا با مشکل روبرو نشوید.

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان
آموزش

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان

زردی نوزاد: تعدادی از نوزادان پس از تولد ممکن است به زردی مبتلا شوند که معمولا در اثر وجود یک ماده رنگی به نام بیلیروبین در قسمتهای مختلف بدن مانند چشم و پوست است. بیلیروبین در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون ایجاد میشود و کبد این ماده را ازخون خارج واز طریق مدفوع دفع میکند. این بیماری واگیردار نیست.

آموزش مراقبت از کشش
آموزش

آموزش مراقبت از کشش

از کشش (تراکشن)، جهت جا انداختن و بی حرکت کردن شکستگی ها و اصلاح بدشکلی و یا به حداقل رساندن گرفتگی عضلات، استفاده میشود. دو نوع کشش مورد استفاده، کشش پوستی و کشش استخوانی است.

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟
آموزش

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟

ممکن است مصرف دارو تجربه جدیدی برای شما بوده و شما در به یاد داشتن مصرف آن مشکلات زیادی داشته باشید. اگر شما قرص های خود را به صورت صحیح استفاده نکنید، فاقد اثر لازم می باشند. همچنین ممکن است سبب بروز عوارض جانبی خفیف یا حتی بسیار خطرناکی شوند. ممکن است بدون آگاهی از این مطلب، شما سبب واکنش دو دارو با یکدیگر شوید. عدم مصرف صحیح دارو، ممکن است باعث ایجاد احساس بیماری یا سرگیجه شود.

آموزش بدو ورود به بیمار
عمومی

آموزش بدو ورود به بیمار

مراجعین محترم براین باوریم که بیمار از عزیزترین مخلوقات خداست و خدمت به او نوعی عبادت است. با امید به اینکه کلیه خدمات ارائه شده در این مرکز، تا حد امکان مورد توجه و رضایت شما قرارگیرد، در ابتدای بستری به نکات زیر توجه فرمائید.