مراقبت‌های پرستاری در تزریق اپی‌نفرین

مراقبت‌های پرستاری در تزریق اپی‌نفرین

آدرِنالین (Adrenaline)، با نام دیگر اپی‌نفرین (epinephrine)، یک هورمون و انتقال دهنده عصبی از دسته کاتکول‌آمین‌های درون‌ساز است. این ماده باعث افزایش ضربان قلب، انقباض عروق و انبساط راه‌های هوایی شده و در بروز واکنش جنگ و گریز سیستم عصبی سمپاتیک مؤثر است. این هورمون معمولاً در مواقعی که فرد هیجان بالا را تجربه می‌کند در بدن ترشح می‌شود.

طبقه دارویی: آدرنرژیک

طبقه درمانی: برونکودیلاتور (گشاد کننده برونش)، وازوپرسور، محرک قلب

موارد مصرف:

۱) برگشت ریتم قلب در احیای قلبی ریوی (VF / آسیستول / VT بدون نبض / VF)

۲)درمان برونکواسپاسم

۳) واکنش حساسیت مفرط

۴) شوک آنافیلاکسی

۵) طولانی کردن اثر بی حس کننده های موضعی

۶) گلوکوم باز

اشکال دارویی: آمپول ۱ میلی‌گرم در ۱ سی‌سی / آمپول ۱ میلی‌گرم در ۱۰ سی‌سی/ قطره چشمی ۱٪ / قلم خودکار اپی نفرین (با نام تجاری Epi pen)

مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیرین سلامت

مراقبت‌های پرستاری در تزریق اپی‌نفرین

کنترل نبض و  فشارخون هر پنج دقیقه در صورت  انفوزیون

در صورت پیدایش آسیب بافتی در محل انفوزیون از فنتولامین استفاده کنید

تغییر محل تزریق  عضلانی و زیر جلدی  به‌صورت چرخشی

استفاده از وریدهای بزرگ برای تزریق وریدی

در مصرف با دوز بالا آدرنالین احتمال ایجاد اسیدوز متابولیک و افزایش اسیدلاکتیک سرم و افزایش گلوکز و اوره وجود دارد

این دارو سبب افزایش میزان گلوکز می‌شود و باید در دیابتی‌ها حجم انسولین افزایش یابد

از تزریق به عضلات سرین اجتناب شود، باعث بروز گانگرن می‌شود

در مسمومیت با آدرنالین از داروهای α بلوکر و β بلوکر باید استفاده کرد. هم‌زمان با تزریق اپی‌نفرین حجم مایعات ازدست‌رفته جبران می‌شود

بعد از استنشاق دارو به‌منظور برطرف کردن خشکی دهان باید دهان را شستشو داد

افزایش ناگهانی فشارخون در سالمندان موضوعی است که حتماً باید موردتوجه قرار گیرد

محلول آماده‌شده را نمی‌توان بیشتر از 24 ساعت در یخچال نگه داشت

از تماس با نور دارو باید حفظ شود

بهتر است دارو با آب مقطر رقیق شود تا نرمال‌سالین زیرا سرعت اثر بیشتری خواهد داشت.

اپی‌نفرین سبب افزایش کار قلب و فشارخون می‌شود، لذا اگر اکسیژن کافی در اختیار بیمار نباشد احتمال ایسکمی یا تحریک‌پذیری قلبی وجود دارد

در دوز پایین آگونیست گیرنده B( سبب افزایش فشار سیستولیک می‌شود درحالی‌که فشار دیاستولیک بالا نمی‌رود) و در دوزهای بالا فشار سیستولیک و دیاستولیک بالا خواهد رفت

کاهش برون ده ادراری و انقباض عروق کلیه در ابتدای درمان ایجاد می‌شود

به‌هیچ‌وجه برای مخلوط کردن از مواد قلیایی استفاده نشود

برای آسم برونشیال بهتر است توصیه نشود زیرا دارای توان بالقوه برای تحریک بیش‌ازحد قلب به‌ویژه در مقادیر زیاد است.


مطالب آموزشی | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت



 

  • 1402/07/15 - 19:18
  • 1931
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
آموزش سلامت

نوجوانی بهترین زمان درمان واریکوسل

یک متخصص اورولوژی سنین بالاتر از ۱۰ سال را بهترین زمان برای تشخیص و درمان بیماری واریکوسل دانست.

00:00
00:00
دانلود

همایون عباسی، متخصص اورولوژی درباره بیماری واریکوسل می گوید: واریکوسل یعنی واریس بیضه، در این بیماری وریدهای بیضه نیز همچون رگهای پا در بیماری واریس، پرخون، قطور، گشاد و پیچ درپیچ می‌شوند و خون را پس می‌زنند.

وی علت بروز بیماری واریکسل را اشکال در دریچه‌های وریدی تخلیه کننده خون دانست و خاطرنشان کرد: علت بروز اشکال در دریچه‌های وریدی تخلیه کننده خون تاکنون مشخص نشده است.

این متخصص اورولوژی علت اهمیت بیماری واریکسل را تأثیر این بیماری بر بیضه توصیف و تأکید کرد: بیماری واریکسل ضعف نطفه شده و عقیمی و ناباروری ایجاد می‌کند.

عباسی درباره نقش ارث در بروز بیماری واریکوسل در فرد گفت: فاکتور ارث در بروز این بیماری اثرگذار است ولی نمی‌توان گفت بیماری واریکوسل به معنای مطلق کلمه ارثی است و معمولاً وقتی یکی از اعضای خانواد‌ه‌ای به این بیماری مبتلاست احتمال بروز بیماری واریکسل در دیگر اعضای این خانواده نیز بیشتر است و در حقیقت ریسک ابتلا به این عارضه در خانواده فرد مبتلا بالاست.

وی درباره شدت و ضعف بیماری واریکسل در افراد تصریح کرد: بیماری واریکوسل ۳ درجه دارد؛ در واریکسل درجه ۱ با معاینه پزشک می‌توان به وجود واریکوسل پی برد و در واریکوسل درجه ۲ این بیماری در حالت ایستاده قابل لمس است و در درجه ۳ در حالت ایستاده رگها برجسته و قابل مشاهده است.

این متخصص اورولوژی تمام مبتلایان به واریکوسل را نیاز به درمان ندانست و تأکید کرد: تمام مبتلایان به واریکوسل نیازی به درمان ندارد و تنها در صورت بروز عارضه مثل ناباروری توسط این بیماری درمان تجویز می‌شود.

عباسی افزود: اگر مردی ناباروری داشته باشد و آزمایش نشان دهد که نطفه‌اش مشکل دارد و در عین‌حال واریکوسل داشته باشد حتماً باید این واریکوسل درمان شود.

وی تمام بیماران واریکوسل را واجد شرایط جراحی ندانست و خاطرنشان کرد: بیماری واریکوسل به ندرت ممکن است همراه با درد باشد که در اینصورت باید جراحی کرد.

این متخصص اورولوژی خاطرنشان کرد: مساله اصلی در بیماری واریکوسل ناباروری ناشی از این بیماری است و نه خود این بیماری.

عباسی گفت: بیماری واریکوسل زیر ۱۰ سال دیده نمی شود ولی بالای ۱۰ سال وجود دارد که در صورت وجود بیماری در این سن، بیماری واریکوسل باید درمان شود زیرا واریکوسل به مرور باعث آسیب بیضه و مختل شدن نطفه سازی شود.

وی درباره درمان بیماری واریکسل خاطرنشان کرد: بیماری واریکسل هیچ درمان دارویی ندارد و تنها با جراحی می‌توان این بیماری را درمان کرد که در بین تمام روش‌های مختلف جراحی برای درمان این بیماری،‌ جراحی به روش میکروسرجری توصیه می‌شود.

این متخصص اورولوژی درباره برتری جراحی میکروسکوپی بر سایر روش‌ها نیز گفت: با روش‌های معمول جراحی امکان عود مجدد بیماری وجود دارد ولی در صورت جراحی با میکروسکوپ امکان عود این بیماری به زیر نیم درصد محدود می شود، عوارض این عمل تقریباً صفر است و درد بعد از عمل بسیار کم است.

عباسی درباره درصد موفقیت جراحی واریکوسل گفت: جراحی واریکوسل به هیچ وجه شرایط بیمار را بدتر نمی‌کند زیرا این بیماری پس از عمل قطعاً از بین خواهد رفت اما عوارض این بیماری شاید در جای خود باقی باشد.

وی افزود: لازم به ذکر است که احتمال باروری پس از عمل واریکوسل حدود ۴۰ درصد است.

وی به خانواده‌ها توصیه اکید کرد که بچه‌های ۱۰ سال را برای معاینه و بررسی از نظر ابتلا به بیماری واریکوسل نزد اورولوژ ببرند زیرا اگر درمان واریکوسل در این سنین انجام شود از بروز عوارض واریکوسل بر بیضه پیشگیری می‌شود و گویا فرد واریکوسل نداشته است

 

  • گروه خبری : مطالب آموزشی و مقاله ها
  • کد خبر : 16058