توصیه‌های مهم در مراقبت پس از تیروئیدکتومی

توصیه‌های مهم در مراقبت پس از تیروئیدکتومی

تیروئیدکتومی چیست؟

غده تیروئید عضو پروانه‌ای است و دو لوب مخروط مانند دارد.این غده با ترشح هورمون‌های موردنیاز ،متابولیسم و سوخت‌وساز بدن را تنظیم می‌کند.تیروئیدکتومی نوعی جراحی جهت برداشتن کل یا بخش عمده از غده تیروئید است.که با توجه به میزان برداشتن غده تیروئید بیماران نیاز به مصرف داروهای جایگزین هورمون تیروئید مانند لووتیروکسین می‌باشد.

دلایل انجام تیروئیدکتومی:

*شایع‌ترین دلیل وجود ندول ها یا تومورها در غده تیروئید می‌باشد.عمدتاً اکثر این ندول ها خوش‌خیم هستند . ممکن است بعضی از آن‌ها سرطانی و یا پیش سرطانی باشند.

*رشد بیش‌ازحد ندول ها و تومورهای که راه تنفسی و گلو را مسدود می‌کند.

*عمل تیروئیدکتومی عمل مؤثر جهت درمان سرطان تیروئید است

*بهترین درمان جهت پرکاری تیروئید است (پرکاری تیروئید به علت ابتلا به بیماری خود ایمنی گریوز می‌باشد.)

*دلیل دیگر بیماری گواتر است که باعث تورم و بزرگ شدن غده تیروئید و انسداد راه گلو و دشواری بلعیدن ،صحبت کردن و تنفس می‌باشد.

تیروئیدکتومی سنتی:

جراح برش کوچکی در جلوی گردن ایجاد می‌کند.جای اسکار شبیه چین‌وچروک گردن می‌باشد.سپس یک‌لایه نازک از عضله گردن را جدا می‌کند و با توجه به میزان اختلال تیروئید کل یا بخشی از غده تیروئید و همچنین در صورت نیاز هر نوع غده لنفاوی دیگر را برمی‌دارند.

تیروئیدکتومی آندوسکوپی:

از طریق برش‌های 3 تا 5 میلی‌متری،آندوسکوپ را که دوربین کوچکی روی آن برای هدایت ابزارها و برداشتن تیروئید قرار دارد،وارد گردن می‌کند.

عوارض تیروئیدکتومی:

آسیب به اعصاب حنجره و تارهای صوتی و صدای گرفته یا ضعیف دائمی

کاهش کلسیم خون به علت آسیب دیدن یا از بین رفتن غده پاراتیروئیدی که پشت غده تیروئید قرار دارد(نقش غده پاراتیروئید کنترل کلسیم بدن است.)

انسداد مسیر جریان هوا ناشی از خون‌ریزی

عفونت و خون‌ریزی

مراقبت‌های بعد از تیروئیدکتومی:

به‌طورمعمول 10تا14 روز درد گلو خواهید داشت

تورم و کبودی در ناحیه برش جراحی چند روز وجود دارد که در روز دوم و سوم به حداکثر می‌رسد.

اغلب اشکال در بلعیدن دیده می‌شود و یک احساس پری در ناحیه پایین گردن و سفتی گردن حدود یک ماه ممکن است ادامه داشته باشد.

ممکن است تا چند روز پس از عمل  یک درن تخلیه ترشحات به گردن بیمار باشد.که معمولاً یک تا سه روز پس از جراحی کشیده می‌شود.

بیماران معمولاً از سفتی گردن و درد شانه ،گردن و پشت و یا سردردهای تنشی برای چند روز شکایت دارند.

در چند روز اول بعد از عمل مختصری خشونت صدا طبیعی است.

رژیم غذایی:

روز اول استفاده از مایعات غلیظ توصیه می‌شود.

روز دوم ،استفاده از غذاهای نرم که نیاز به جویدن ندارد توصیه می‌شود.(مثل حلیم ،پوره سیب‌زمینی،نیمرو هم زده،شیرکاکائو، و...ظرف یک هفته شما می‌توانید یک رژیم معمولی را شروع کنید)

فعالیت:

پس از ترخیص شما باید یک هفته استراحت کنید.

از برداشتن اجسام سنگین خودداری کنید

دو هفته اول پس از عمل هیچ ورزشی انجام ندهید

هنگام خواب سه عدد بالشت زیر سر خود بگذارید تا سر شما بالاتر از سطح قلب باشد.

در دو هفته دوم فقط مجاز به انجام ورزش‌های سبک می‌باشید.

تا یک ماه ورزش‌های تماسی نظیر ورزش‌های رزمی انجام ندهید.

توصیه‌های مهم در مراقبت پس از عمل جراحی تیروئیدکتومی در مجتمع خیرین سلامت قم، (نکویی)


توصیه‌های مهم  پس از جراحی تیروئید


لاپاراسکوپی | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

  • 1401/05/29 - 09:40
  • 10261
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

علائم ابتلا به بیماری ام اس جوانان چیست

ام. اس اغلب جوانان را درگیر خود می‌کند و با علائم متنوعی از جمله خستگی، ضعف حسی و حرکتی، خارش بدون علت، اختلال تکلم، تاری دید، بی‌اختیاری ادرار و عدم تعادل ظاهر می‌شود با این حال در صورت تداوم بیش از ۲۴ساعت است که این نشانه‌ها را می‌توان علائم ابتلا به این بیماری دانست.

بیماری MS
00:00
00:00
دانلود

دامنه سنی ابتلا به بیماری‌ام. اس

ام. اس بیماری افراد جوان است و بیشتر در سنین بین ۲۰تا۴۰ سال دیده می‌شود، با این حال ابتلا در سنین کمتر از ۲۰و بالای ۴۰سال نیز دیده شده است که خوشبختانه در کشور ما شیوع کمتری دارد.

آمار دقیقی از مبتلایان نداریم/تخمین وجود ۵۰هزار بیمار
بنا به دلایلی آمار دقیقی از میزان مبتلایان به‌ام اس در کشور نداریم، با این وجود تخمین‌ها از مبتلا بودن ۵۰هزار ایرانی به این بیماری حسی -حرکتی خبر می‌دهند که آمار نهایی و دقیقی محسوب نمی‌شود.

هر دردی، درد ‌ام. اس نیست/ تداوم ۲۴ساعته، رمز تشخیص علائم بیماری‌ام. اس
علائم بیماری بسیار متنوع است و در عین حال علائم ممکن است خیلی هم شایع باشد و بسیاری از افراد را نگران کند که هر درد عضلانی، علامت ابتلا به‌ام. اس است.
با توجه به مشترک بودن بسیاری از نشانه‌های ابتلا به ‌ام. اس با سایر بیماری‌ها، مهم‌ترین عاملی که می‌توان این نشانه‌ها را از علایم این بیماری خواند، مدت استمرار و پایداری بیش از ۲۴ ساعت است.

کاهش بینایی یک روزه، علامت ابتلا به‌ام. اس نیست
درگیری عصب چشم و کاهش بینایی یک و یا دوطرفه که به صورت ناگهانی ایجاد شود را می‌توان از علائم دانست با این حال، تاری دید به علت التهاب عصب چشم باید بیش از ۲۴ساعت به طول بینجامد.
علامت‌ها حسی بسیار متنوع هستند که بی‌حسی، مور مور شدن و گزگز کردن دست و پا و هر احساسی که بیمار می‌گوید نا‌خوشایند است، از جمله نشانه هابه شمار می‌آید و ممکن است این علائم در نیمه راست و یا چپ بدن باشد و طی چند روز نیز پیشرفت کند.

هر خارشی، زنگ خطر ابتلا نیست
گاهی احساس خارش در مراجعان مشکوک به ابتلا رویت می‌شود که این خارش در نواحی تنه و شانه‌ها، باید علت خاصی نداشته وهمچنین با دوام باشد تا بتوان آن را در لیست علائم بیماری‌ ام. اس دانست.

خستگی، ۷۰درصد بیماران را درگیر می‌کند
علامت خستگی بدن بسیار شایع است به طوری که در ۷۰درصد بیماران دیده می‌شود و بیمار اغلب می‌گوید که بعد از ۲ساعت کار احساس خستگی شدید و غیر قابل توصیف را دارد و اغلب در این موارد بیمار حس می‌کند که توانایی ادامه فعالیت‌های خود را ندارد.
علائم درگیری ساقه مغز و مخچه که به صورت علائم دو بینی و احساس لرزش در دید و محدودیت حرکت چشم ظاهر می‌شوند نیز می‌تواند از جمله علائم ابتلا باشد.

اختلال در تکلم، علامت صوتی مبتلایان
اختلال تکلم یکی دیگر از نشانه‌های بیماری‌ام. اس است که طی آن بیمار قادر به محکم صبحت کردن و ادای روان کلمات نیست.

مشکلات جنسی؛یکی دیگر از علائم ابتلا
عدم تعادل نیز یکی دیگر از نشانه هاست به طوری که بیمار می‌گوید راه می‌روم اما به سمت چپ و یا راست در حال افتادن هستم و بدون مانع زمین می‌خورم به همین منظور، این بیماران برای راه رفتن باید از جایی کمک بگیرند.
مشکلات ادراری از جمله تکرر و بی‌اختیاری و همچنین مشکلات جنسی یکی دیگر از علائم ابتلا هستند که متاسفانه بیماران مبتلا به‌ام. اس در گیر آن می‌شوند.
مشلات حرکتی که خود را در قالب ضعف در یک پا و یا هر دو نشان می‌دهد نیز باید بیش از ۲۴ساعت دوام داشته باشد و پس ازاین استمرار است که ضهف در مهارت‌های یدی نیز حاصل دیده می‌شود.


 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 9664