عوارض سیگار روی دستگاه‌های بدن

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین عوارض سیگار ضرر آن روی دستگاه‌ها و اندام‌های مهم و حیاتی بدن است که در زمان طولانی ممکن است منجر به بیماری‌های خطرناک و بعضاً مرگبار شود که کیفیت زندگی شخص را کاهش می‌دهد که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شویم.

 

1.عوارض سیگار بر روی شش‌ها

اصلی‌ترین و مهم‌ترین اندامی که در معرض خطر استعمال سیگار است شش‌ها و ریه‌ها هستند.

شخصی که سیگار می‌کشد علاوه برکشیدن خود سیگار موادی شیمیایی همراه با سیگار وارد ریه‌هایش می‌شوند که این مواد تأثیرات بدی روی ریه‌ها و شش‌ها دارند که فقط مسئله زمان است تا تأثیرات خودشان را بگذارند. سرفه سرماخوردگی خس‌خس کردن را میشود علائم شروع آن دانست و در ادامه می‌شود به ذات‌الریه سرطان ریه و آمیزم و برونشیت مزمن اشاره کرد. سیگار و دخانیات باعث مرگ بیش از 80درصد از جان‌باختگان این بیماری‌ها هستند.

 

2.قلب یکی از عوارض مهم سیگار است

قلب نیز همانند ریه‌ها از مهم‌ترین قسمت‌های بدن است که در معرض استعمال سیگار ضررهای زیادی می‌بیند که بعضاً باعث بیماری‌هایی می‌شود. سیگار کشیدن روی تمام سیستم گردش خون تأثیر منفی دارد و باعث می‌شود در معرض بیماری‌های قلبی عروقی و سکته قلبی و مغز و اعصاب قرار بگیرید.نیکوتین باعث می‌شود قلب سریع‌تر پمپاژ کند و همچنین رگ‌ها تنگ‌تر شوند و در همین حین در انتقال خون محدودیت به وجود می‌آید که  باعث بیماری سرخرگ محیطی می‌شود. نیکوتین همچنین فشارخون را افزایش می‌دهد، دیواره رگ‌های خونی را ضعیف می‌کند و باعث لخته شدن خون هم می‌شود که همه این‌ها احتمال اتفاق افتادن سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

 

3.معده

سیگار کشیدن روی معده و گوارش نیز تأثیرات مضری دارد به‌طوری‌که افرادی که همواره در معرض استعمال سیگار هستند خطر ابتلا به زخم معده و سرطان معده رادارند به‌طوری‌که سیگار باعث می‌شود معده در مهار کردن اسید معده و مقاومت کردن با باقیمانده آن بعد از خوردن غذا را کاهش دهد که همین باعث تضعیف دیواره معده می‌شود. پس عوارض سیگار برای معده را دست‌کم نگیرید.

 

4.پوست و مو

پوست و موها نیز در امان نیستند نیکوتین و تنباکو موجب می‌شوند اکسیژن به‌اندازه کافی به سطح پوست نرسد و همین دلیل پیری زودرس پوست است به‌طوری‌که سال‌ها پیر شدن پوست رو جلو می‌اندازد و چین‌وچروک‌های زیادی را به ارمغان می‌آورد و همچنین  باعث ریزش مو و طاسی در طول زمان می‌شود یکی دیگر از نکته‌های منفی سیگار بو گرفتن پوست و مو است که در طول زمان اتفاق می‌افتد که اصلاً خوشایند نیست و درنهایت درصد مبتلا شدن به سرطان پوست را افزایش می‌دهد.

 

5.دهان و بینی

بوی بددهان پوسیدگی دندان و خرابی لثه را از ضررهای سیگار می‌شود نام برد که در بین سیگاری‌ها رایج است. همچنین کاهش حس چشایی و بویایی نیز در بین سیگاری‌ها به تعداد زیادی مشاهده‌شده. بنابراین یکی دیگر از عوارض سیگار بر روی دهان و بینی می‌باشد.

 

6.عوارض سیگار روی اندام‌های جنسی

در مردان دخانیات باعث آسیب به اسپرم‌ها می‌شود و فراوانی اسپرم را کاهش می‌دهد که برای زادوولد اصلاً خبر خوبی نیست همچنین باعث سرطان پروستات می‌شود.اختلال در نعوظ نیز یکی از مشکلات مصرف سیگار در مردان است که می‌تواند مشکلاتی را در رابطه جنسی به وجود بیاورد البته که تهدید بزرگی محسوب نمی‌شود ولی اتفاق خوشایندی نیز نیست در زنان آسیب‌ها بسیار جدی‌تر است ازجمله این آسیب‌ها می‌توان به تولد زودرس و سقط‌جنین و بیماری‌هایی هنگام زایمان اشاره کرد همچنین احتمال سرطان رحم را به‌شدت افزایش می‌دهد و ممکن است باعث خونریزی‌هایی در دوران بارداری نیز شود.

 

راه‌های ترک سیگار

اولین قدم ترک سیگار این است که تصمیم بگیرید می‌خواهید سیگار را ترک کنید و یک تاریخ مشخص کنید و بدن خود را آماده کنید ولی نباید آن را به وقفه بیندازید طوری که باعث تغییر در تصمیم شما شود. در هنگام مصرف سیگار مغز وابسته به نیکوتین موجود در سیگار می‌شود که مدتی طول می‌کشد تا مغز آن وابستگی را فراموش کند برای همین در حین ترک سیگار باید مواد مغزی مثل آبمیوه‌ها و آجیل‌ها مصرف کنید که هم پر از انرژی باشید هم سرگرم  شوید و در کل خود را مشغول نگه‌دارید با هر وسیله که شمارا سرگرم کند و فکرتان را از سیگار دورنگه دارد.

به یاد داشته باشید دلیل اصلی اعتیاد به سیگار نیاز به نیکوتین نیست بلکه تأثیر روانی سیگار است که می‌گوید شما به آن نیاز دارید چون پس از سه چهار هفته مغز دیگر نیازی به نیکوتین ندارد ولی شما باز ممکن است به سمت سیگار بروید چون ازلحاظ روحی و روانی نیاز به سیگار دارید پس حتماً یا از مشاورها کمک بگیرید یا کتاب‌هایی راجع به ترک سیگار بخوانید تا بتوانید ادامه دهید.

در ادامه خانواده نیز نقش مهمی دارد  به‌طوری‌که تعهد به خانواده ممکن است باعث تقویت تعهد خود شخص مصرف‌کننده باشد تا سست نشود و همچنین بدون حمایت خانواده مخصوص در مورد جوانان کار ترک سیگار به‌سختی ممکن است.

 

فواید ترک سیگار یا کاهش آن

کاهش سیگار مصرفی روزانه نیز باعث می‌شود درصد ضررهای سیگار و عوارض سیگار کاهش یابد ولی ترک آن بهترین راه‌حل است.

 

روش‌های کاهش مصرف سیگار :

 سیگار خود را کامل نکشید آن را نصفه پرت کنید یا تا جایی که می‌توانید مصرف سیگارتان را تأخیر به اندازید یا با دست مخالف سیگار بکشید یا سیگار را همراه خود حمل نکنید یا خود را با بازی یا سرگرمی‌هایی که دارید تا حد ممکن مشغول کنید  ولی همان‌طور که گفتیم ترک آن بهترین راه است که در ادامه با فواید ترک سیگار آشنا می‌شویم.

چند روز اول

در سه روز اول پس از ترک سیگار خطر حمله قلبی و مغزی کاهش پیدا می‌کند همچنین حس بویایی و چشایی نیز افزایش پیدا می‌کند فشارخون کاهش پیدا می‌کند و خطر بیماری‌هایی که ناشی از فشارخون بالا هستند نیز کاهش پیدا می‌کنند  که همین موارد باعث می‌شوند فرد در سه روز اول بتواند بهتر فعالیت  ورزشی و فیزیکی انجام دهد  زیرا انرژی بیشتری دارد نفس کشیدن آسان‌تر شده و میزان اکسیژن خون به حد نرمال رسیده است.

چند ماه اول

ریه‌ها روند بهبود خود را شروع می‌کنند و تنفس افزایش می‌باید که فرد می‌تواند به‌خوبی فعالیت‌های ورزشی انجام دهد بدون اینکه دچار سرفه یا تنگی نفس شود همچنین گردش خون نیز افزایش میابد و فرد حس سرزندگی بیشتری می‌کند و خس‌خس کردن‌ها نیز تمام می‌شوند و کارایی ریه‌ها در کل بهبودیافته و بدنی سالم‌تر دارید.

چندین سال بعد

پس از گذشت چندین سال خطر ابتلا به سرطان‌های ریه  و پوست و دهان به نصف کاهش میابد خون به حالت اولیه بازمی‌گردد و خبری از لخته‌های خونی نیست رگ‌ها بدون محدودید خون‌رسانی می‌کنند و بدن به سالم‌تر شدن خود ادامه می‌دهد.

 

سیگار ضررهای فراوانی به بدن می‌رساند که فواید ترک آن اصلاً قابل‌مقایسه با ضررهایش نیست پس اگر هنوز سیگاری نشده‌اید از این ماده خطرناک دور بمانید.



لینکدونی ...


 

  • 1401/05/29 - 09:40
  • 10252
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

علائم ابتلا به بیماری ام اس جوانان چیست

ام. اس اغلب جوانان را درگیر خود می‌کند و با علائم متنوعی از جمله خستگی، ضعف حسی و حرکتی، خارش بدون علت، اختلال تکلم، تاری دید، بی‌اختیاری ادرار و عدم تعادل ظاهر می‌شود با این حال در صورت تداوم بیش از ۲۴ساعت است که این نشانه‌ها را می‌توان علائم ابتلا به این بیماری دانست.

بیماری MS
00:00
00:00
دانلود

دامنه سنی ابتلا به بیماری‌ام. اس

ام. اس بیماری افراد جوان است و بیشتر در سنین بین ۲۰تا۴۰ سال دیده می‌شود، با این حال ابتلا در سنین کمتر از ۲۰و بالای ۴۰سال نیز دیده شده است که خوشبختانه در کشور ما شیوع کمتری دارد.

آمار دقیقی از مبتلایان نداریم/تخمین وجود ۵۰هزار بیمار
بنا به دلایلی آمار دقیقی از میزان مبتلایان به‌ام اس در کشور نداریم، با این وجود تخمین‌ها از مبتلا بودن ۵۰هزار ایرانی به این بیماری حسی -حرکتی خبر می‌دهند که آمار نهایی و دقیقی محسوب نمی‌شود.

هر دردی، درد ‌ام. اس نیست/ تداوم ۲۴ساعته، رمز تشخیص علائم بیماری‌ام. اس
علائم بیماری بسیار متنوع است و در عین حال علائم ممکن است خیلی هم شایع باشد و بسیاری از افراد را نگران کند که هر درد عضلانی، علامت ابتلا به‌ام. اس است.
با توجه به مشترک بودن بسیاری از نشانه‌های ابتلا به ‌ام. اس با سایر بیماری‌ها، مهم‌ترین عاملی که می‌توان این نشانه‌ها را از علایم این بیماری خواند، مدت استمرار و پایداری بیش از ۲۴ ساعت است.

کاهش بینایی یک روزه، علامت ابتلا به‌ام. اس نیست
درگیری عصب چشم و کاهش بینایی یک و یا دوطرفه که به صورت ناگهانی ایجاد شود را می‌توان از علائم دانست با این حال، تاری دید به علت التهاب عصب چشم باید بیش از ۲۴ساعت به طول بینجامد.
علامت‌ها حسی بسیار متنوع هستند که بی‌حسی، مور مور شدن و گزگز کردن دست و پا و هر احساسی که بیمار می‌گوید نا‌خوشایند است، از جمله نشانه هابه شمار می‌آید و ممکن است این علائم در نیمه راست و یا چپ بدن باشد و طی چند روز نیز پیشرفت کند.

هر خارشی، زنگ خطر ابتلا نیست
گاهی احساس خارش در مراجعان مشکوک به ابتلا رویت می‌شود که این خارش در نواحی تنه و شانه‌ها، باید علت خاصی نداشته وهمچنین با دوام باشد تا بتوان آن را در لیست علائم بیماری‌ ام. اس دانست.

خستگی، ۷۰درصد بیماران را درگیر می‌کند
علامت خستگی بدن بسیار شایع است به طوری که در ۷۰درصد بیماران دیده می‌شود و بیمار اغلب می‌گوید که بعد از ۲ساعت کار احساس خستگی شدید و غیر قابل توصیف را دارد و اغلب در این موارد بیمار حس می‌کند که توانایی ادامه فعالیت‌های خود را ندارد.
علائم درگیری ساقه مغز و مخچه که به صورت علائم دو بینی و احساس لرزش در دید و محدودیت حرکت چشم ظاهر می‌شوند نیز می‌تواند از جمله علائم ابتلا باشد.

اختلال در تکلم، علامت صوتی مبتلایان
اختلال تکلم یکی دیگر از نشانه‌های بیماری‌ام. اس است که طی آن بیمار قادر به محکم صبحت کردن و ادای روان کلمات نیست.

مشکلات جنسی؛یکی دیگر از علائم ابتلا
عدم تعادل نیز یکی دیگر از نشانه هاست به طوری که بیمار می‌گوید راه می‌روم اما به سمت چپ و یا راست در حال افتادن هستم و بدون مانع زمین می‌خورم به همین منظور، این بیماران برای راه رفتن باید از جایی کمک بگیرند.
مشکلات ادراری از جمله تکرر و بی‌اختیاری و همچنین مشکلات جنسی یکی دیگر از علائم ابتلا هستند که متاسفانه بیماران مبتلا به‌ام. اس در گیر آن می‌شوند.
مشلات حرکتی که خود را در قالب ضعف در یک پا و یا هر دو نشان می‌دهد نیز باید بیش از ۲۴ساعت دوام داشته باشد و پس ازاین استمرار است که ضهف در مهارت‌های یدی نیز حاصل دیده می‌شود.


 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 9664