آموزش مراقبت و درمان کیست و آبسه پارتولن

 

تعریف:

دو غده بارتولن در ورودی مهبل (واژن) زن، در هر طرف قرار دارد و در حالت عادی دیده یا حس نمی‌شود. کاربرد آن‌ها این است که مایعی را روی سطح مخاطی ( داخلی ) لگن و اطراف مهبل ترشح کنند.کیست بارتولن یعنی بزرگ شدن غده بارتولن که نسبتاً بدون درد است.کیست بارتولن زمانی اتفاق می‌افتد که کانال خروجی غدد بارتولن مسدود شود و مایع تجمع پیدا می‌کند ، غده متورم شده و کیست ایجاد می‌شود و آبسه نیز زمانی ایجاد می‌شود که کیست آلوده شود.

نشانه‌های  کیست و آبسه بارتولن

کیست بارتولن باعث تورم در لگن به‌صورت یک‌طرفه در نزدیکی ورود به واژن می‌شود.کیست معمولاً دردناک نیست و درد زیاد نشان‌دهنده‌ی آبسه است، هرچند کیست‌های بزرگ ممکن است به دلیل اندازه آن‌ها دردناک باشند.آبسه بارتولن سبب درد قابل‌توجهی علاوه بر تورم می‌شود.نواحی آبسه بسیار حساس است و پوست قرمز می‌شود.پیاده‌روی و نشستن ممکن است کاملاً دردناک باشد. بیماران معمولاً تب ندارند اما ترشحات واژن ممکن است وجود داشته باشد به‌خصوص زمانی که عفونت توسط یک بیماری جنسی منتقل‌شده باشد.

بررسی‌های تشخیصی

به‌طورکلی روش تشخیص کیست و یا آبسه بارتولن معاینه فیزیکی است و در بسیاری از موارد هیچ آزمون اضافی موردنیاز نیست. گاهی اوقات نمونه‌گیری از ترشحات تخلیه‌شده از آبسه یا دهانه رحم انجام می‌شود.

برای تعیین نوع میکروبی که باعث عفونت شده و برای عفونت‌های منتقله از راه جنسی مانند گونوره (سوزاک ) وکلامیدیا که نتایج آزمایش‌های 48 ساعت بعد مشخص می‌شوند.

درمان کیست بارتولن چگونه است؟

اغلب کیست‌های بارتولن نیاز به درمان ندارد به‌ویژه اگر کیست نشانه‌ای ایجاد نکند. در صورت نیاز درمان بستگی به‌اندازه‌ی کیست ، میزان ناراحتی شما و آلودگی آن می‌تواند منجر به آبسه شود ، دارد.

گزینه‌های درمان:

حمام سیتز(استحمام نشیمن) : حمام کردن در وان آب گرم چند بار در روز به مدت سه یا چهار روز ، به درمان کیست کوچک آلوده کمک می‌کند و باعث می‌شود کیست پاره شده و تخلیه شود.

جراحی: ممکن است شما برای تخلیه کیست آلوده یا بسیار بزرگ نیاز به جراحی داشته باشید. تخلیه کیست می‌تواند با استفاده از بی‌حسی موضعی یا مسکن انجام شود. پزشک یک برش کوچک در کیست ایجاد می‌کند تا ترشحات تخلیه شوند سپس یک لوله پلاستیکی کوچک ( کاتتر ) را در برش می‌گذارد و به مدت یک یا دو هفته طبق دستور پزشک نگه‌داشته می‌شود تا برش باز بماند و ترشحات کامل تخلیه شوند.

آنتی‌بیوتیک‌ها: اگر کیست آلوده باشد یا عفونت جنسی وجود داشته باشد پزشک آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند.

آموزش خود مراقبتی:

زنانی که کیست بارتولن را تخلیه کرده‌اند باید در عرض 24 تا 48 ساعت پس از تخلیه برای بازبینی به پزشک مراجعه کنند.

استحمام نشیمن و نشستن در لگن و یا وان آب گرم باید ادامه پیدا کند تا تخلیه به‌طور کامل انجام شود.

داروی مسکن را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.

اگر برای شما آنتی‌بیوتیک تجویزشده باید تا انتهای دوره درمان دارو را مصرف کنید.

اگر علائم جدیدی از قبیل: افزایش تورم، درد ، ترشحات واژن یا تب را تجربه کردید ، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر قبل از موعد مقرر لوله پلاستیکی ( درن ) تعبیه‌شده در کیست از جای خود خارج شود حتماً به پزشک زنان خود مراجعه کنید چون ممکن است طبق صلاحدید پزشک نیاز به تعبیه مجدد درن باشد.

اگر کیست بارتولن گسترش یابد درمان سریع شامل نشستن در لگن یا وان آب گرم است . این کار احتمالاً مانع از گسترش آبسه شود.

شیوه‌های مناسب رابطه جنسی می‌تواند بیماری‌های منتقله از راه جنسی را کاهش دهد و از تشکیل آبسه ناشی از آن جلوگیری می‌کند.

رژیم غذایی:

مایعات فراوان، مواد تغذیه‌ای حاوی ویتامین ث مانند مرکبات،توت‌فرنگی، رژیم نرم و پر فیبر استفاده کنید.

توصیه‌های پس از ترخیص:

تا 6 هفته از رابطه جنسی پرهیز کنید.

یک هفته بعد از ترخیص جهت ویزیت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.


دوران قبل،حین و پس از بارداری | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت 


 

  • 1401/05/29 - 09:40
  • 10243
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

علائم ابتلا به بیماری ام اس جوانان چیست

ام. اس اغلب جوانان را درگیر خود می‌کند و با علائم متنوعی از جمله خستگی، ضعف حسی و حرکتی، خارش بدون علت، اختلال تکلم، تاری دید، بی‌اختیاری ادرار و عدم تعادل ظاهر می‌شود با این حال در صورت تداوم بیش از ۲۴ساعت است که این نشانه‌ها را می‌توان علائم ابتلا به این بیماری دانست.

بیماری MS
00:00
00:00
دانلود

دامنه سنی ابتلا به بیماری‌ام. اس

ام. اس بیماری افراد جوان است و بیشتر در سنین بین ۲۰تا۴۰ سال دیده می‌شود، با این حال ابتلا در سنین کمتر از ۲۰و بالای ۴۰سال نیز دیده شده است که خوشبختانه در کشور ما شیوع کمتری دارد.

آمار دقیقی از مبتلایان نداریم/تخمین وجود ۵۰هزار بیمار
بنا به دلایلی آمار دقیقی از میزان مبتلایان به‌ام اس در کشور نداریم، با این وجود تخمین‌ها از مبتلا بودن ۵۰هزار ایرانی به این بیماری حسی -حرکتی خبر می‌دهند که آمار نهایی و دقیقی محسوب نمی‌شود.

هر دردی، درد ‌ام. اس نیست/ تداوم ۲۴ساعته، رمز تشخیص علائم بیماری‌ام. اس
علائم بیماری بسیار متنوع است و در عین حال علائم ممکن است خیلی هم شایع باشد و بسیاری از افراد را نگران کند که هر درد عضلانی، علامت ابتلا به‌ام. اس است.
با توجه به مشترک بودن بسیاری از نشانه‌های ابتلا به ‌ام. اس با سایر بیماری‌ها، مهم‌ترین عاملی که می‌توان این نشانه‌ها را از علایم این بیماری خواند، مدت استمرار و پایداری بیش از ۲۴ ساعت است.

کاهش بینایی یک روزه، علامت ابتلا به‌ام. اس نیست
درگیری عصب چشم و کاهش بینایی یک و یا دوطرفه که به صورت ناگهانی ایجاد شود را می‌توان از علائم دانست با این حال، تاری دید به علت التهاب عصب چشم باید بیش از ۲۴ساعت به طول بینجامد.
علامت‌ها حسی بسیار متنوع هستند که بی‌حسی، مور مور شدن و گزگز کردن دست و پا و هر احساسی که بیمار می‌گوید نا‌خوشایند است، از جمله نشانه هابه شمار می‌آید و ممکن است این علائم در نیمه راست و یا چپ بدن باشد و طی چند روز نیز پیشرفت کند.

هر خارشی، زنگ خطر ابتلا نیست
گاهی احساس خارش در مراجعان مشکوک به ابتلا رویت می‌شود که این خارش در نواحی تنه و شانه‌ها، باید علت خاصی نداشته وهمچنین با دوام باشد تا بتوان آن را در لیست علائم بیماری‌ ام. اس دانست.

خستگی، ۷۰درصد بیماران را درگیر می‌کند
علامت خستگی بدن بسیار شایع است به طوری که در ۷۰درصد بیماران دیده می‌شود و بیمار اغلب می‌گوید که بعد از ۲ساعت کار احساس خستگی شدید و غیر قابل توصیف را دارد و اغلب در این موارد بیمار حس می‌کند که توانایی ادامه فعالیت‌های خود را ندارد.
علائم درگیری ساقه مغز و مخچه که به صورت علائم دو بینی و احساس لرزش در دید و محدودیت حرکت چشم ظاهر می‌شوند نیز می‌تواند از جمله علائم ابتلا باشد.

اختلال در تکلم، علامت صوتی مبتلایان
اختلال تکلم یکی دیگر از نشانه‌های بیماری‌ام. اس است که طی آن بیمار قادر به محکم صبحت کردن و ادای روان کلمات نیست.

مشکلات جنسی؛یکی دیگر از علائم ابتلا
عدم تعادل نیز یکی دیگر از نشانه هاست به طوری که بیمار می‌گوید راه می‌روم اما به سمت چپ و یا راست در حال افتادن هستم و بدون مانع زمین می‌خورم به همین منظور، این بیماران برای راه رفتن باید از جایی کمک بگیرند.
مشکلات ادراری از جمله تکرر و بی‌اختیاری و همچنین مشکلات جنسی یکی دیگر از علائم ابتلا هستند که متاسفانه بیماران مبتلا به‌ام. اس در گیر آن می‌شوند.
مشلات حرکتی که خود را در قالب ضعف در یک پا و یا هر دو نشان می‌دهد نیز باید بیش از ۲۴ساعت دوام داشته باشد و پس ازاین استمرار است که ضهف در مهارت‌های یدی نیز حاصل دیده می‌شود.


 

  • گروه خبری : گروه های مطالب,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 9664