قارچ سیاه چیست


قارچ سیاه چیست

 

قارچ سیاه یا «موکورمایکوزیس» یک عفونت قارچی غیرمسری و قابل‌درمان است که به‌طورمعمول بدن قادر به دفع این آلودگی قارچی هست و در افراد سالم ایجاد عفونت نمی‌کند، اما افرادی که نقص سیستم ایمنی (مثل بیماران سرطانی و بیمارانی که پیوند عضو داشته‌اند) و بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، فشارخون بالا دارند، احتمالاً نمی‌توانند در برابر آن مقاومت کنند و در بدن ایشان بیشتر نمایان می‌شود، همچنین تضعیف سیستم ایمنی براثر داروهای درمان کرونا در افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند ممکن است منجر به ابتلا به قارچ سیاه شود.

   منشأ قارچ سیاه:

قارچ سیاه در سراسر محیط به‌ویژه در گردوغبار، خاک، چوب پوسیده و کپک، مواد آلی پوسیده و محیط‌های مرطوب وجود دارد و پیوسته از طریق تنفس وارد بدن ما می‌شود اما در افراد سالم قادر به ایجاد عفونت نیست. این عفونت از طریق استنشاق، بینی، دهان و چشم یا بریدگی و زخم‌های پوستی و خوردن غذای آلوده وارد بدن فرد مستعد می‌شود.

قارچ سیاه معمولاً از دهان یا بینی شروع می‌شود و از طریق چشم وارد سیستم عصبی مرکزی می‌شود و می‌تواند ریه‌ها و دستگاه گوارش را نیز درگیر کند. یکی از علائم حمله قارچ به رگ‌های خونی است که منجر به تشکیل لخته‌های خون و مرگ بافت اطراف آن به دلیل از دست دادن خون‌رسانی می‌شود.

علائم تظاهر بیماری:

1. ضایعات سیاه به‌سرعت در حال رشد در سراسر بینی یا قسمت فوقانی دهان که با ترشحات سیاه‌وسفید یا خونابه‌ای و سینوزیت حاد همراه است

2. تاول یا زخم و ضایعات پوستی با ظاهر سیاه

3. گزگز یا بی‌حسی

4. درد یک‌طرفه صورت، سرفه

5. سردرد یک‌طرفه در پشت چشم     

6. بیرون‌زدگی چشم

7. تب و گرفتگی و یا احتقان در بینی و سینوس

8. سرفه

 9.درد قفسه سینه، ‌تنگی نفس

10. خلط خونی

11. شکم‌درد

12. حالت تهوع

13. استفراغ

انتقال بیماری:

هرچند این بیماری مسری نیست و از فردبه‌فرد دیگر قابل‌انتقال نیست، امّا از طریق دستان آلوده، ملحفه، وسایل آلوده و هوای فیلتر نشده ممکنه به بیمار با ضعف سیستم ایمنی منتقل شود.

 درمان:

      مدیریت ریسک فاکتورها و تجویز داروهای ضد قارچ  ازجمله آمفوتریسین B لیپوزومال و در صورت نیاز اقدامات جراحی جزو برنامه‌های درمانی این بیماری است، شروع درمان منوط به نتایج آزمودن‌های تشخیصی نبوده و لازم است به‌منظور جلوگیری از پیشرفت سریع بیماری درمان‌های مناسب در اسرع وقت شروع شود.

پیشگیری از بیماری:

1. رعایت بهداشت و شستشوی صحیح دست قبل و بعد از تماس با بیمار

2. استفاده از ماسک در محیط‌های با تهویه نامناسب و یا هوای آلوده و گردوغبار

3. کنترل ریسک فاکتورها

4. کنترل قند در بیماران دیابتی

5. استفاده صحیح کورتواستروییدها

6. جلوگیری از استفاده غیرضروری از آنتی‌بیوتیک‌ها

7. مدیریت و مراقبت صحیح از زخم

8. ضدعفونی صحیح وسایل پزشکی بخصوص وسایلی که بین چند بیمار استفاده می‌شود.

9. تغذیه مناسب                                                                 

با آرزوی بهبودی و سلامتی شما عزیزان


آموزش به بیمار | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

لیست اخبار صفحه :10
آموزش مراقبت از پای دیابتی
آموزش

آموزش مراقبت از پای دیابتی

بیمار محترم شایسته است جهت پیشگیری از زخم پای دیابتی موارد زیر را به دقت مطالعه و اقدام نمایید:

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر
آموزش

آموزش استفاده و نگهداری انسولین در سفر

بیمارگرامی: احتمال دارد در مسافرت، انسولین مورد نیاز در دسترس شما نباشد، لذا قبل از این که شهر را ترک کنید، حتماً مقدار کافی انسولین و سرنگ را برای یک هفته بیشتر از طول مدت مسافرت، همراه خود داشته باشید تا با مشکل روبرو نشوید.

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان
آموزش

آموزش مراقبت از یرقان نوزادان

زردی نوزاد: تعدادی از نوزادان پس از تولد ممکن است به زردی مبتلا شوند که معمولا در اثر وجود یک ماده رنگی به نام بیلیروبین در قسمتهای مختلف بدن مانند چشم و پوست است. بیلیروبین در اثر تخریب گلبولهای قرمز خون ایجاد میشود و کبد این ماده را ازخون خارج واز طریق مدفوع دفع میکند. این بیماری واگیردار نیست.

آموزش مراقبت از کشش
آموزش

آموزش مراقبت از کشش

از کشش (تراکشن)، جهت جا انداختن و بی حرکت کردن شکستگی ها و اصلاح بدشکلی و یا به حداقل رساندن گرفتگی عضلات، استفاده میشود. دو نوع کشش مورد استفاده، کشش پوستی و کشش استخوانی است.

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟
آموزش

چگونه می توانم مصرف داروهای خودم را کنترل کنم؟

ممکن است مصرف دارو تجربه جدیدی برای شما بوده و شما در به یاد داشتن مصرف آن مشکلات زیادی داشته باشید. اگر شما قرص های خود را به صورت صحیح استفاده نکنید، فاقد اثر لازم می باشند. همچنین ممکن است سبب بروز عوارض جانبی خفیف یا حتی بسیار خطرناکی شوند. ممکن است بدون آگاهی از این مطلب، شما سبب واکنش دو دارو با یکدیگر شوید. عدم مصرف صحیح دارو، ممکن است باعث ایجاد احساس بیماری یا سرگیجه شود.

آموزش بدو ورود به بیمار
عمومی

آموزش بدو ورود به بیمار

مراجعین محترم براین باوریم که بیمار از عزیزترین مخلوقات خداست و خدمت به او نوعی عبادت است. با امید به اینکه کلیه خدمات ارائه شده در این مرکز، تا حد امکان مورد توجه و رضایت شما قرارگیرد، در ابتدای بستری به نکات زیر توجه فرمائید.