راهنمای دوشیدن شیر با دست

در موارد زیادی دوشیدن شیر مادر مفید و لازم است تا مادر قادر باشد شیردهی را شروع و یا آن را ادامه دهد و شیرخوارش با شیردوشیده شده، تغذیه شود.

دوشیدن شیر در موارد زیر مفید است:

             وقتی مادر می‌خواهد از منزل خارج شود و یا سرکار برود.

             تغذیه نوزاد کم‌وزنی که نمی‌تواند از پستان مادر شیر بخورد.

             تغذیه نوزاد بیماری که نمی‌تواند خوب بمکد.

             ذخیره و نگهداری شیر در هنگام بیماری مادر یا شیرخوار

             پیشگیری از نشت شیر از پستان، وقتی مادر دور از شیرخوار است.

             کمک به شیرخوار که پستان پر را بگیرد.

             کمک به وضعیت سلامت پستان مثل احتقان

               تسهیل مرحله انتقال به سایر روش‌های تغذیه و یا شیردوشیده شده مادر


استفاده از این نوع شیر دوش ممنوع


مادر عزیز هنگام دوشیدن شیر با دست به نکات زیر توجه کنیم:

•           شستشوی دست‌ها با آب و صابون قبل از شروع دوشیدن

•           نشستن در محیط آرام و خلوت (ترجیحاً در کنار شیرخوار)

•           در صورت امکان تماس پوست باپوست با  شیرخوار

•           نوشیدن یک نوشیدنی گرم

•           استفاده از کمپرس گرم یا دوش گرفتن

روش‌های ماساژ پستان

ماساژ پشت مادر

راهنمای دوشیدن شیر با دست:

قرار دادن انگشت شصت بالای هاله قهوه‌ای و قرار دادن انگشت اشاره در مقابل و پایین هاله قهوه‌ای و بدون تماس با هاله یا نوک پستان و سپس مستقیم به‌طرف قفسه سینه برده و در حال فشردن پستان به‌طرف جلو رولینگ هم می‌شود این عمل در طی شیردوشی به‌کرات و در جهات مختلف تکرار می‌شود.

چند نکته مهم:

             شروع شیردوشی در ساعات اولیه زایمان

             در ابتدا شیر به مقدار کم ولی با ادامه دوشیدن و کسب تجربه بیشتر می‌شود

             فشردن نوک پستان نه‌تنها سبب خروج شیر نمی‌شود بلکه ممکن است سبب ایجاد درد و صدمه شود

             حرکات مالشی دست روی پوست پستان در هنگام دوشیدن شیر باعث سائیدگی و خراش و صدمه به پستان می‌شود

             مؤثر بودن شیردوشی با دست نسبت به پمپ در تخلیه آغوز به‌خصوص دو روز اول

             توصیه به شیردوشی مادران نوزاد نارس به‌اندازه شیردهی نوزاد رسیده یعنی 8 تا 12 بار در روز و حداقل یک نوبت در شب

             شیردوشی به مدت 10 تا 15 دقیقه برای هر پستان در روزهای اول قبل از تولید شیر

             ادامه شیردوشی به مدت دو دقیقه پس از خروج آخرین قطرات

 

شیر تازه دوشیده شده نسبت به شیر دوشیده شده و نگهداری شده در یخچال ارجح است

شیر خارج شده از فریزر در یخچال 24 ساعت و در دمای اتاق یک ساعت قابل استفاده می باشد

 

 

مکان نگهداری شیر

 

دما

 

مدت ماندگاری

 

یخچال  معمولی

 

4 درجه سانتی گراد

 

48 ساعت

 

فریزر

 

18- درجه سانتی گراد

 

3 تا 6 ماه

 

اتاق

 

25 درجه سانتی گراد

 

4 تا 6 ساعت

 

             تمام این دماها برای نوزاد نارس نصف می‌شود.

 

ظروف نگهداری شیر: ظروف شیشه‌ای اولین انتخاب و ظروف پلاستیکی سخت شفاف دومین انتخاب برای ذخیره کردن شیراست. لیوان و بطری که برای دوشیدن و ذخیره کردن شیر مورد استفاده قرار می‌گیرند، همیشه باید قبلاً جوشانده شوند و پس از خنک شدن مورد استفاده قرارگیرند. شیر دوشیده شده را باید بلافاصله داخل یخچال یا فریزر قرار داد. شیر دوشیده شده در درجه حرارت اتاق به شرطی که دور از آفتاب، گرمای چراغ و یا شوفاژ باشد، حداکثر 6 تا 8 ساعت قابل استفاده است ولی باید توجه داشت، شیری که در درجه حرارت اتاق نگهداری شده باشد دیگر قابل فریزکردن نیست. شیر دوشیده شده را می‌توان تا 48 ساعت در یخچال نگهداری نمود و یا ظرف 30 دقیقه اول در یخچال گذاشت و سپس فریز کرد. شیر دوشیده شده در قسمت جایخی یخچال تا 2 هفته و در فریزرهای معمولی (زیر 18 درجه) تا 3 ماه و در فریزرهای صنعتی (زیر 32 درجه سانتی گراد) تا 6 ماه قابل نگهداری و استفاده است. ظرفی که برای فریزر کردن به کار می رود باید فقط تا سه چهارم از شیر پر شود تا جای یخ زدن نیز داشته باشد.



نکات مهم در شیردهی | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

لیست اخبار صفحه :3
مراقبت از چست تیوب
آموزش به بیمار

مراقبت از چست تیوب

آموزش به بیمار جهت مراقبت حین و پس از چست تیوب گذاری