نقش ازدواج در سلامت انسان

ازدواج آغاز ایجاد خانواده و تعهد مادام‌العمر در زندگی است. همچنین ضمن خدمت به همسر و فرزندان خود فرصتی برای رشد و  ازخودگذشتگی را فراهم می‌کند. ازدواج فراتر از یک پیوند فیزیکی یعنی پیوند عاطفی و معنوی است.

اهمیت ازدواج ازآن‌جهت است که نحوه برطرف شدن بسیاری از نیازهای ما از نیازهای ابتدایی مانند نیاز جنسی تا نیازهای سطح بالاتر مانند نیاز به امنیت، محبت، توجه، احترام و حتی خودشکوفایی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

. ازدواج باعث افزایش امنیت (عاطفی، اقتصادی و ...) می‌شود.

. افراد متأهل می‌توانند در موقعیت‌های دشوار زندگی از یکدیگر حمایت کنند.

. ازدواج از زوجین در مقابل بیماری‌های روانی تا حد قابل‌توجهی محافظت می‌کند.

فواید عاطفی ازدواج

ازدواج مزایای عاطفی بسزایی دارد. فراتر از جنبه‌های مادی ازدواج، یافتن عشق با طولانی شدن زندگی فرد، بهبود ثبات عاطفی و افزایش فرصت برای یک روحیه روان‌شناختی مثبت مرتبط است.

افراد متأهل کمتر دچار افسردگی می‌شوند.

بیان نکردن افکار و احساسات می‌تواند منجر به افسردگی شود. البته هیچ رابطه‌ای کامل نیست. اما یک ازدواج سالم که در آن بستری فراهم باشد تا دو طرف بتوانند بااحساس امنیت پیرامون افکار، احساسات و نیازهای خود حرف بزنند می‌تواند باعث تسکین اضطراب و استرس در فرد شود.

میزان بروز افسردگی در مادران متأهل نسبت به مادران مجرد پایین‌تر است، این امر به این دلیل است که مادران متأهل از حمایت اجتماعی و هم حمایت عاطفی بیشتری از سوی همسر برخوردارند..

افزایش سطح سروتونین (ضدافسردگی طبیعی)

یکی دیگر از تقویت‌کننده‌های اصلی خلق‌وخو، افزایش و ترشح بیشتر سروتونین و تستوسترون است که زوج‌های متأهل می‌توانند تجربه کنند. سروتونین یک انتقال‌دهنده عصبی است که توسط بدن انسان ایجاد می‌شود و برای حفظ تعادل خلقی و کاهش افسردگی، اضطراب و عصبانیت شناخته‌شده است.

افراد متأهل بهتر می‌توانند با سرطان مقابله کنند.

یک مطالعه گسترده نشان می‌دهد که وضعیت تأهل، شاخص مفیدی برای نتیجه بهتر در درمان سرطان در یک فرد است. بیماران سرطانی متأهل به‌احتمال‌زیاد از درمان جان سالم به درمی‌برند و محققان فکر می‌کنند این امر به این دلیل است که آن‌ها "حمایت اجتماعی” از جانب همسر را دریافت می‌کنند.

افراد متأهلی که تحت عمل جراحی قلب قرارگرفته‌اند، نتایج جراحی موفقیت‌آمیزتری را داشته‌اند. مشخص نیست که آیا این امر به دلیل  افزایش انگیزه در این افراد بوده است و یا به دلیل مراقبت و حمایت همسر بعد از عمل جراحی است. علاوه بر این، هرچه ازدواج شادتر باشد، عمل جراحی نتیجه بهتری خواهد داشت.

افراد متأهل کیفیت خواب بهتری دارند.

مطالعات نشان می‌دهد زنانی که زندگی زناشویی بهتری رادارند، کیفیت خواب بالاتری را نیز تجربه می‌کنند. زنانی که هرچه بیشتر از زندگی خود راضی بودند، خوابیدن برای آن‌ها راحت‌تر بود.

افراد متأهل کمتر رفتارهای پرخطر از خود نشان می‌دهند.

باگذشت زمان، متأهل بودن درواقع می‌تواند رفتار افراد را به سمت رفتار بهتر و سالم‌تر تغییر دهد. به‌عنوان‌مثال افراد متأهل کمتر به اختلال سوء مصرف مواد مخدر دچار می‌شوند. افرادی که باهم زندگی می‌کنند نسبت به افراد مجرد بااحتیاط بیشتری زندگی می‌کنند.

افراد متأهل استرس کمتری دارند.

مطالعه‌ای در دانشگاه شیکاگو نشان داد که افراد متأهل و افرادی که در روابط طولانی‌مدت و متعهد به هم هستند، واکنش‌های بهتری را نسبت به فشار روانی دارند. در این مطالعه، از شرکت‌کنندگان خواسته شد یک بازی رایانه‌ای انجام دهند که به اعتقاد آن‌ها برای شغل دانشگاهی آن‌ها بسیار مؤثر است. بزاق آن‌ها قبل و بعد از بازی ازنظر هورمون استرس کورتیزول مورد آزمایش قرار گرفت. یکی از محققان گفت: “ما دریافتیم که افراد مجرد از هر دو جنسیت میزان کورتیزول بیشتری نسبت به افراد متأهل ترشح می‌کنند.”

ازدواج و کودکان

فرزندانی که توسط مادر و پدر خود بزرگ می‌شوند:

. از امنیت مالی و اقتصادی بهتری برخوردار خواهند بود.

. عملکرد بهتر در مدرسه، مشکلات رفتاری کمتر و تحصیلات بهتری را خواهند داشت.

. در برابر بیماری‌های جدی عاطفی، افسردگی و خودکشی کمتر آسیب‌پذیر هستند.

. نسبت به ازدواج نگرش مثبت‌تری را خواهند داشت.

ازدواج و خشونت خانگی

زنان متأهل در مقایسه به سایر زنان که در رابطه‌ هستند اما ازدواج نکردند، ریسک کمتری را برای مواجه باخشونت خانگی تجربه می‌کنند.

پسرانی که توسط یک والد بزرگ می‌شوند بیشتر از کودکانی که توسط هر دو والد بزرگ می‌شوند، رفتارهای جنایت‌کارانه و بزهکارانه از خود بروز می‌دهند.

زنان متأهل به‌طور قابل‌توجهی کمتر از زنان مجرد یا زنانی که طلاق گرفته‌اند قربانی خشونت جنسی می‌شوند.

ازدواج و جامعه

ازدواج سرمایه اجتماعی است. پیوندهای اجتماعی ایجادشده از طریق ازدواج نه‌تنها برای خانواده بلکه برای دیگران نیز ازجمله جامعه سودمند است.


میزان و علل شکایات بیماران | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

  • 1402/07/15 - 19:25
  • 1808
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
آموزش سلامت

حشره کش ها رابطه مستقیم با بیماری های خونی کودکان دارند

حشره کش ها رابطه مستقیم با بیماری های خونی در کودکان دارند، بنابراین در حضور کودکان نباید از آنها استفاده کرد.

00:00
00:00
دانلود

** بیماری های خونی شایع کودکان ایرانی

این فوق تخصص خون و سرطان کودکان در پاسخ به این سووال که کدام یک از بیماری های خونی کودکان در ایران شیوع بیشتری دارد، گفت: متاسفانه همانطور که در ایران بیماری های ژنتیک متعددی وجود دارد، بیماری های خونی ای که ریشه ژنتیک دارند نیز زیاد مشاهده می شود.

وی به عنوان نمونه به بیماری تالاسمی در کشور اشاره کرد و افزود : ایران کشوری است که روی کمربند تالاسمی دنیا قرار گرفته، بگونه ای که شیوع این بیماری در ایران به دو تا سه درصد و حتی در بعضی مناطق تا 15 درصد نیز می رسد.

دکتر ابوالقاسمی هر چند شیوع تالاسمی و کنترل آن را در ایران یکی از دغدغه های متخصصین خون کشور عنوان کرد اما در عین حال گفت : خوشبختانه موفقیت های خوبی در این خصوص برای نظام سلامت کشور فراهم شده است. برنامه های پیشگیری قبل از تولد و مشاوره قبل از ازدواج در کنترل این بیماری اثرگذار بوده است بطوریکه در گذشته که حدود یکهزار مورد جدید تالاسمی در سال داشتیم، امسال این رقم به زیر 250 مورد رسیده است.

وی همچنین با بیان اینکه کم خونی های دیگری که جنبه ارثی دارند نیز همچنان در کشور شایع هستند، آنیمی پلاستیک بیماری فانکونی را از جمله این کم خونی ها برشمرد.

این فوق تخصص خون کودکان، کمبود آنزیم «جی 6 پی دی»(G6PD) را نیز یکی از شایع ترین موارد در بیماری های خونی عنوان کرد که نمونه بارز آن فاویسم است که هر سال تعداد قابل توجهی از بستری های نوزادان در بیمارستان ها را همین بیماری تشکیل می دهد.

دکتر ابوالقاسمی یکی دیگر از بیماری های خونی را هموفیلی عنوان کرد و گفت: هر چند در کشور ما حدود هفت یا هشت هزار نفر هموفیلی وجود دارد، اما از آنجا که بار مالی این بیماری برای کشور بسیار زیاد است، بنابراین هزینه این بیماران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.



** ابتلا حدود سه هزار کودک زیر 15 سال کشور به سرطان طی سال

وی در پاسخ به سووالی مبنی بر اینکه کدام سرطان ها در کودکان کشور شیوع بیشتری دارد، گفت: متاسفانه در داخل کشور، ثبت سرطان در افراد بالغ آمار صحیح تری نسبت به سرطان در کودکان دارد، بطوریکه متاسفانه هنوز نتوانسته ایم آمار کودکان مبتلا به سرطان را جمع آوری کنیم.

رییس انجمن خون و سرطان کودکان در عین حال افزود : آمارها تا به امروز نشان داده است که سالانه دو هزار و 500 تا سه هزار کودک زیر 15 سال مبتلا به سرطان در کشور تشخیص داده می شوند که از این میزان، 20 درصد به سرطان خون مبتلا هستند.

وی با بیان اینکه سرطان خون در دنیا رو به افزایش است، ادامه داد: از هر 100 هزار کودک زیر 15 سال، چهار نفر مبتلا به سرطان خون هستند که شایع ترین سرطان کودکان را در وهله نخست سرطان خون، سپس سرطان بافت های نرم تشکیل می دهند.

دکتر ابوالقاسمی ادامه داد: به نظر می رسد که در این بخش نیز نبود آمار دقیق، مشکلاتی را برای ثبت سرطان در کشور به همراه آورده است.



** فعالیت یکصد پزشک فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور

وی همچنین در خصوص تعداد پزشکان فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور گفت: تعداد متخصصان رشته سرطان خون کودکان در گذشته، بیشتر از پنج نفر نبود که این افراد در اهواز و تهران فعالیت می کردند اما اکنون یکصد پزشک فوق تخصص خون و سرطان کودکان در کشور بسر می برند که در کنار طبابت، تربیت نیروهای فوق تخصصی در این زمینه را نیز برعهده دارند.

وی این موضوع را بسیار افتخار آمیز ارزیابی کرد و گفت : از نظر آماری باید اذعان داشت که اگر دو هزار کودک مبتلا به سرطان در کشور باشد، برای هر 30 نفر یک فوق تخصص وجود دارد.



** 80 درصد کودکان مبتلا به سرطان درمان قطعی می شوند

دکتر ابوالقاسمی همچنین در زمینه احتمال درمان کودکان سرطانی در کشور افزود: حدود 80 درصد بچه های ایرانی مبتلا به سرطان، بطور قطع درمان می شوند.

رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دسترسی آسان تر این کودکان به درمان، پزشک و دارو را از جمله علل درمان قطعی آنها برشمرد.



** مرکز تحقیقات ثبت سرطان کودکان دارای مجوز همچنان شکل نگرفته است

مدیرعامل سابق سازمان انتقال خون درمورد مشکلات تحقیقات علمی با موضوع سرطان کودکان گفت: یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد این است که دپارتمان های شکل گرفته باید تقویت شوند. بسیاری از دپارتمان ها هر چند مجوز گرفته اند اما به خوبی فعالیت نمی کنند.

وی افزود: هنوز مرکز تحقیقات ثبت سرطان اطفال در کشور که دارای مجوز باشد شکل نگرفته و مرکزی که مرکز پیوند استخوان مخصوص اطفال باشد نیز هنوز راه نیافتاده است. به عبارت دیگر مرکز اختصاصی پیوند مغز استخوان اطفال به دلیل هزینه های زیاد برای ساخت، وجود ندارد.

وی خاطرنشان کرد: به رغم حضور افراد متخصص در مورد سلول های بنیادی خونساز، ، کشور همچنان فضاهای اختصاصی کمی برای فعالیت این متخصصان دارد، بگونه ای که به عنوان مثال اکنون دو تا سه مرکز برای انجام کارهای پیوند مغز استخوان کودکان اعلام آمادگی کرده اند.

  • گروه خبری : مطالب آموزشی و مقاله ها
  • کد خبر : 16059