مول هیداتیفرم

بچه خوره، انگورک، مول هیداتیفرم، حاملگی مولار

تعریف:

مول هیداتیفرم که به آن حاملگی مولار ، بچه خوره یا انگورک نیز گفته می‌شود، در این نوع بارداری به‌جای تشکیل جنین و جفت در رحم مادر ، تنها جفت به وجود می‌آید که در آن‌هم به‌صورت غیرطبیعی رشد می‌کند.

علت:

علت بروز این بیماری ( مول کامل) بارور شدن یک تخمک ناسالم توسط اسپرمی است که در این تخمک تکثیر می‌شود اما بافت تخمک در این روند دخالت نمی‌کند و نتیجه اینکه به‌جای تشکیل جنین تنها بافت جفتی آن‌هم به شکل غیرطبیعی ایجاد می‌شود. و در بعضی مول ناقص درزمینهٔ لقاح دو اسپرم با تخمک به وجود می‌آید که در این

بیماری می‌تواند برخی از بافت های جنینی هم تشکیل شود.

علائم بالینی:

مول کامل معمولاً قبل از هفته 20 حاملگی علامت‌دار شده و عمدتاً به دلیل بافت غیرطبیعی جفت و مقادیر بالای بتا ( هورمون بارداری) می‌باشد.

خونریزی واژینال:

اولین و شایع‌ترین علامت مول کامل می‌باشد که با دفع وزیکول‌های خوشه‌انگوری همراه است.

رحم بزرگ‌تر از حد:

در حدود نیمی از موارد رحم بزرگ‌تر از سن حاملگی و در 25% موارد برابر و در 25% موارد کوچک‌تر از سن حاملگی است.

استفراغ وخیم حاملگی - مسمومیت حاملگی قبل از هفته 20 حاملگی - هایپرتیروئیدی

نارسایی تنفسی:

علت آن ورود بافت مولار به گردش خون می‌باشد که منجر به سرفه ، تنفس زیاد، بالا رفتن ضربان قلب، اضطراب و سایر علائم می‌شود که اکثراً حین تخلیه رخ می‌دهد.

عدم وجود جنین:

که ضربان قلب جنین شنیده نمی‌شود.

البته امروزه با سونوگرافی و بتا بیماری معمولاً در سه‌ماهه اول تشخیص داده می‌شود و به همین دلیل شیوع علائم بیماری کمتر است و علائم شدید کمتر دیده می‌شود.

تشخیص:

روش انتخابی برای تشخیص مول سونوگرافی است اما برای بررسی سایر تشخیص‌های افتراقی و نیز پیگیری پاسخ به درمان بتا نیز اندازه‌گیری می‌شود.در مول کامل مقدار بتا ( هورمون بارداری) به بیش از 40000 u/mg رسیده و در بعضی مواقع به بیش از 100000 u/mg  می‌رسد.

تدابیر درمانی:

پس از تشخیص مول ، انجام آزمایش‌های تکمیلی و اصلاح عوارض بیماری بایستی در اولین فرصت ممکن به تخلیه محتویات رحم (کورتاژ) باید انجام شود.روش انتخابی برای مواردی که بیمار قصد حفظ قابلیت باروری خود را دارد کورتاژ ساکشن و در زنان بالای 40  سال موارد هیسترکتومی( برداشتن رحم) می‌باشد.تزریق تک‌دوز

متوتروکسات در زمان تخلیه رحم یا هیسترکتومی باعث کاهش عوارض بدخیمی ( تهاجم یا متاستاز) می‌شود.در تمامی بیماران صرف‌نظر از روش درمان بایستی بیمار تا حصول کامل از علاج قطعی تحت نظر و پیگیری با چک سریال بتا (هورمون بارداری) قرار گیرد.

مراقبت‌های ضروری بعد از عمل:

محافظت و مراقبت از محل عمل و نحوه مراقبت از خود را یاد بگیرید.

نحوه مصرف داروها را فرابگیرید.*اگر آنتی‌بیوتیکی برای شما نسخه شده است در ساعت‌های مشخص و منظم مصرف کنید.

رژیم غذایی مختص بیماری خود را بدانید.

از استراحت بیش‌ازحد بپرهیزید.

در صورت بیهوشی عمومی نفس عمیق بکشید و سرفه‌کنید تا اثر داروهای بیهوشی از ریه خارج شود.

درصورتی‌که بی‌حسی از طریق کمر ( اسپاینال) شدید تا مدتی بعد از عمل از مایعات فراوان استفاده کنید.

عوارض و علائم هشدار بیماری خود را از پزشک و پرستار خود فرابگیرید.

در صورت داشتن هر یک از علائم زیر و هرگونه علائم غیرمعمول به پزشک مراجعه کنید.

ترشحات از محل عمل ( موارد هیسترکتومی)*هرگونه بوهای متعفن و غیرمعمول

خونریزی‌های شدید

افزایش درجه حرارت بدن

درد شکم

تهوع و استفراغ

درد محل عمل

ضعف و بی‌حالی

پیگیری بعد از عمل:

معاینه فیزیکی هفتگی تا منفی شدن بتا تا 6 ماه. در صورت افزایش بتا بایستی بررسی‌های کامل و چک مجدد انجام شود.درصورتی‌که درمان موفقیت‌آمیز باشد مقدار بتا ظرف مدت 9 هفته به حد طبیعی بازمی‌گردد.برای این منظور ابتدا هر هفته اندازه‌گیری می‌شود تا اینکه در سه نوبت متوالی مقدار آن طبیعی باشد.پس‌ازآن بایستی هرماه

تا 6 ماه و یا تا 12 ماه تکرار شود در این مدت بیمار به‌هیچ‌عنوان نباید باردار شود.برای این منظور حتماً بهتر است از قرص‌های ضدبارداری ، جلوگیری مطمئن داشته باشید .استفاده از IUD   مناسب نیست و توصیه نمی‌شود.

پس از 6 ماه منفی بودن بتا ، احتمال عود بیماری و بدخیم شدن آن بسیار کم است .خوشبختانه بیشتر این بیماران درمان می‌شوند و پس از پیگیری مناسب حداکثر 2 ساله می‌توانند باردار شوند.


بیماریهای زنان | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت   


 

 

  • 1403/11/20 - 12:34
  • 3101
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
زایمان بی درد

دوره‌های آموزشی ویژه مادران باردار، زایمان بی درد

توسعه خدمات زایمان بدون درد در مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

00:00
00:00
دانلود
توسعه خدمات زایمان بدون درد در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت  
 
در راستای اجرای بند "چ" ماده ۵۰ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، توسعه خدمات زایمان بدون درد به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی حوزه سلامت مادران باردار در دستور کار قرار گرفته است. این اقدام با هدف کاهش درد و استرس ناشی از زایمان و ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی به مادران انجام می‌شود.  
 
یکی از برنامه‌های کلیدی در این زمینه، برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه مادران باردار است. در این دوره‌ها، مادران با فرایند زایمان و انواع روش‌های زایمان بدون درد آشنا می‌شوند. این آموزش‌ها با حضور کارشناسان مجرب بیهوشی و در کنار کلاس‌های آموزش زایمان فیزیولوژیک، در مجتمع خیرین سلامت ارائه می‌گردد.  
 
هدف از این آموزش‌ها، افزایش آگاهی مادران باردار و توانمندسازی آنان برای انتخاب روش‌های زایمانی مناسب و کم‌تهاجم است. این اقدام گامی مهم در جهت تحقق اهداف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بهبود شاخص‌های سلامت مادر و نوزاد به شمار می‌رود.  
 
مسئولان بهداشتی تاکید کرده‌اند که توسعه این خدمات نه تنها به کاهش درد و اضطراب مادران کمک می‌کند، بلکه نقش موثری در افزایش رضایتمندی خانواده‌ها و تشویق به فرزندآوری خواهد داشت. انتظار می‌رود با تداوم این برنامه‌ها، شاهد ارتقای کیفیت خدمات زایمان در سراسر کشور باشیم.
  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار، اطلاعیه ها و مناسبتهای مرکز,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 34389