سقط جنین
سقط جنین

سقط جنین و اقدامات پس‌ از آن

 

تعریف

ختم حاملگی خودبه‌خود یا عمدی ، پیش از ایجاد قابلیت حیات جنین، قبل از هفته 20 با وزن کمتر از 500 گرم را سقط گویند. اگر بدون وسایل طبی یا مکانیکی جهت تخلیه رحم اقدام گردد، ختم حاملگی به‌صورت خودبه‌خود می‌باشد . درصورتی‌که محصولات حاملگی به‌طور کامل خارج نشود ، یا فرد نتواند سقط خودبه‌خودی انجام دهد این عمل با کمک ابزار مخصوص در اتاق عمل انجام می‌شود که آن را D&C  یا کورتاژ گویند.

علل سقط

علل جنینی: اختلال در تکامل تخم که 40% آن تخم پوچ و یا اختلالات ژنتیکی می‌باشد

عوامل مادری: بعضی از بیماری‌ها در مادر باعث بروز سقط‌جنین می‌شود و یا احتمال ایجاد سقط را افزایش می‌دهد مثل: سل ، کمبود ید ، برخی بیماری‌های تیروئید ، دیابت کنترل نشده، کمبود برخی هورمون‌های جنسی ، سیگاری بودن مادر ، الکلی بودن مادر ، مصرف قهوه بیش از 4 فنجان ، تماس با اشعه و گازهای بیهوشی ، لوپوس، ضربه به شکم، نارسایی دهانه رحم (سقط سه‌ماهه دوم ) و ...

علل پدری: اختلالات ژنتیکی اسپرم (سلول جنسی مرد) با سقط همراه است.

انواع سقط

تهدید به سقط: هر خونریزی نیمه اول حاملگی مطرح کننده تهدید به سقط است.

سقط اجتناب‌ناپذیر: درصورتی‌که دهانه رحم باز شده باشد و پارگی کیسه آب اتفاق افتاده باشد.

سقط کامل یا ناقص: وقتی کلیه محصولات حاملگی خارج و دهانه رحم بسته شده باشد ، سقط کامل است و درصورتی‌که مقداری از محصولات حاملگی خارج و دهانه رحم همچنان باز باشد ناقص می‌باشد.

سقط فراموش‌شده: باقی ماندن محصولات مرده حاملگی برای روزها یا حتی هفته‌ها داخل رحم را سقط فراموش‌شده گویند.

سقط راجعه: 3 یا بیش از 3 سقط متوالی را سقط راجعه میگویند.

درمان سقط:

تهدید به سقط: دادن استراحت به مادر و در صورت لزوم دریافت مسکن و آرام‌بخش ، در صورت عدم بهبود ، تبدیل به سقط اجتناب‌ناپذیر می‌باشد.

سقط اجتناب‌ناپذیر: درصورتی‌که محصولات حاملگی به‌صورت کامل و خودبه‌خود دفع شود نیاز به درمان خاصی ندارد. اگر سقط به‌صورت ناقص اتفاق بیفتد احتیاج به کورتاژ یا استفاده از دارو تحت نظارت پزشک دارد.

سقط فراموش‌شده: کورتاژ یا سقط با استفاده از دارو به‌طورمعمول لازم است ولی گاهی نیز به‌طور خودبه‌خود دفع می‌شود.

سقط راجعه: به بررسی کلیه عوامل ایجادکننده سقط نیاز هست تا دلیل سقط مشخص‌شده و درمان بر اساس آن صورت گیرد.

هشدار:

در صورت بروز هرگونه خونریزی در بارداری به پزشک مراجعه نمایید.


دوران قبل،حین و پس از بارداری | مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت


 

  • 1403/11/20 - 12:34
  • 3139
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
زایمان بی درد

دوره‌های آموزشی ویژه مادران باردار، زایمان بی درد

توسعه خدمات زایمان بدون درد در مجتمع آموزشی پژوهشی درمانی خیّرین سلامت در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

00:00
00:00
دانلود
توسعه خدمات زایمان بدون درد در راستای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت  
 
در راستای اجرای بند "چ" ماده ۵۰ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، توسعه خدمات زایمان بدون درد به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی حوزه سلامت مادران باردار در دستور کار قرار گرفته است. این اقدام با هدف کاهش درد و استرس ناشی از زایمان و ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی به مادران انجام می‌شود.  
 
یکی از برنامه‌های کلیدی در این زمینه، برگزاری دوره‌های آموزشی ویژه مادران باردار است. در این دوره‌ها، مادران با فرایند زایمان و انواع روش‌های زایمان بدون درد آشنا می‌شوند. این آموزش‌ها با حضور کارشناسان مجرب بیهوشی و در کنار کلاس‌های آموزش زایمان فیزیولوژیک، در مجتمع خیرین سلامت ارائه می‌گردد.  
 
هدف از این آموزش‌ها، افزایش آگاهی مادران باردار و توانمندسازی آنان برای انتخاب روش‌های زایمانی مناسب و کم‌تهاجم است. این اقدام گامی مهم در جهت تحقق اهداف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و بهبود شاخص‌های سلامت مادر و نوزاد به شمار می‌رود.  
 
مسئولان بهداشتی تاکید کرده‌اند که توسعه این خدمات نه تنها به کاهش درد و اضطراب مادران کمک می‌کند، بلکه نقش موثری در افزایش رضایتمندی خانواده‌ها و تشویق به فرزندآوری خواهد داشت. انتظار می‌رود با تداوم این برنامه‌ها، شاهد ارتقای کیفیت خدمات زایمان در سراسر کشور باشیم.
  • گروه خبری : گروه های مطالب,اخبار، اطلاعیه ها و مناسبتهای مرکز,آموزش به بیمار
  • کد خبر : 34389