منوی اصلی
همایشها و سمینارها
آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 6816
بازديدکنندگان امروز: 319
کل بازديدکنندگان: 1846000
بازديدکنندگان آنلاين: 13
زمان بارگزاري صفحه: 0.6707 ثانيه
بخش جراحي

 هوالشافي

دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني قم                                                                                                                                                    

مركز آموزشي درماني نكوئي - هدايتي

 

  نکات تغذيه بعد از عمل( ويژه بخش جراحي )

         نکات تغذيه اي بعد از جراحي هاي دستگاه گوارش ( معده - روده - صفرا )

به طور کلي در دو هفته اول پس از عمل جراحي دستگاه گوارش  :

- مصرف ميوه و سبزيجات چه به شکل خام و چه پخته مجاز نيست.

- غذاها بايد نرم و بدون ادويه باشد.

- تعداد وعده هاي غذايي افزايش و حجم غذا کاهش يابد. ( هر دو ساعت بيمار تغذيه شود ، 6 تا 8 وعده در روز مصرف شود )

- برنج، ماکاروني، سيب زميني، مرغ و ماهي کاملاً پخته شده، آب ميوه جات و سبزيجات مفيد است.

- شير معمولاً غير مجاز است.

- پس از دو هفته مي توان به تدريج از ميوه و سبزي پخته و پوره شده استفاده کرد.

اين بيماران به مايعات فراوان همراه با غذاهاي حاوي سديم و پتاسيم نياز دارند. آب پرتقال و سيب، موز، سيب زميني  و گوجه فرنگي پتاسيم بالايي دارند.

مبناي توصيه ها پيروي از يک رژيم غذايي طبيعي و پرهيز از غذاهاي غير مجاز دراين موارد است.

هم چنين همراه بيمار مي تواند  يادداشتي از مواد غذايي دريافتي و عوارض جانبي تهيه کند تا مواد غذايي آزار دهنده شناسايي شوند.

بيماراني که جراحي شده اند در ابتدا  رژيم هاي غذايي مايعات رقيق و مايعات غليظ و بعد از  تحمل آنها ،  قبل از اينکه از رژيم غذايي معمولي استفاده کنند غالبا لازم است براي مدتي از رژيم غذايي نرم استفاده نمايند.

تهيه و تنظيم : مهشيد شکوري

کارشناس ارشد تغذيه و رژيم درماني مرکزآموزشي درماني نکوئي

-

 هوالشافي

دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني قم

مركز آموزشي درماني نكوئي - هدايتي

  نکات تغذيه بعد از عمل( ويژه بخش جراحي )

رژيم غذايي مايعات رقيق

رژيم غذايي مايعات رقيق ، در مرحله اول تغذيه بعد از عمل جراحي انجام مي شود.

اين رژيم غذايي همچنين در دوران حاد بيماريهاي سخت، در مواردي که بيمار دچار تب، تهوع، استفراغ، بي اشتهايي شديد، نفخ و اسهال نيز توصيه مي شود .

مايعاتي که در اين رژيم غذايي مجاز هستند شامل آب معمولي، چاي کم رنگ، آب ميوه هاي شيرين صاف شده و رقيق و سوپ تهيه شده از گوشت تازه بدون چربي و صاف شده         مي باشد.

در شروع استفاده از اين رژيم، حجم مايعات حدود نصف استکان کوچک ( 30 ميلي ليتر      )و ساعت به ساعت مي باشد و با بهبودي بيمار به يک استکان کامل ( 60 ميلي ليتر ) در ساعت مي رسد. مسلما در اين مدت در صورتي که لازم باشد دستور تزريق سرم داده خواهد شد.

رژيم غذايي مايعات رقيق از نظر تغذيه اي کامل نيست و بعد از يک يا چند روز بر حسب دستور پزشک مي توان از رژيم غذايي مايعات غليظ که کامل تر است استفاده نمود.

                          

-

 هوالشافي

دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني قم                                                                                                                                                    

مركز آموزشي درماني نكوئي - هدايتي

نکات تغذيه بعد از عمل( ويژه بخش جراحي )

رژيم غذايي مايعات غليظ

اين رژيم در مرحله دوم تغذيه بعد از جراحي استفاده مي شود. بيماراني که دوران حاد بيماريها را تا حدودي سپري نموده اند، با بهبودي نسبي خود مي توانند از رژيم غذايي مايعات غليظ استفاده نمايند.

مواد مجاز در اين رژيم غذايي علاوه بر مايعات مجاز در رژيم غذايي مايعات رقيق شامل مواد ديگري مي شود که تدريجا مي توان وارد برنامه غذايي بيمار نمود. اين مايعات شامل شير بدون چربي، شير معمولي، مخلوط شير و تخم مرغ و سوپ هاي تهيه شده از گوشت تازه، حبوبات يا غلات و سبزي مي باشد. اين سوپ ها پس از آماده شدن بايد صاف شوند و سپس مصرف شوند.

بايد دقت شود که اين مايعات تدريجي و با حجم کم وارد برنامه غذايي بيمار شود و به تدريج حجم مايعات هر وعده را افزايش داده و فاصله وعده ها را زيادتر کرد، تا اينکه به 6 وعده در شبانه روز برسد.

 در صورتي که بيمار منعي در مصرف خامه نداشته باشد مي توان به مايعات مجاز در اين رژيم غذايي خامه اضافه نمود و به اين ترتيب کالري دريافتي بيمار را افزايش داد در صورتي که بيمار بتواند رژيم غذايي مايعات غليظ را به خوبي تحمل نمايد با بهبودي بيشتر و کاهش عوارض بيماري مي تواند از رژيم هاي غذايي نرم که رژيم کامل تر است استفاده کند.

 

 

نکات تغذيه بعد از عمل( ويژه بخش جراحي )

رژيم غذايي نرم

رژيم غذايي نرم ، در مرحله سوم رژيم غذايي بعد از جراحي و در صورت تحمل رژيم مايعات رقيق و مايعات غليظ براي بيمار انجام مي شود.( اين رژيم براي بيماراني که قدرت جويدن  نيز مناسب ميباشد

رژيم غذايي نرم شامل غذاهايي است به صورت مايع، خميري و يا پوره بوده و از موادي تهيه مي شود که هضم آنها آسان باشد ؛بنابراين مصرف مواد غذايي که حاوي فيبر هستند مانند سبزيها و ميوه هاي خام و سبوس غلات وپوسته حبوبات و غذاهاي سرخ شده در روغن، ادويه ها، چاشني هاي تند و مواد محرک مجاز نمي باشد.

ولي مي توان سبزي و ميوه هاي پخته، نان بدون سبوس، آرد غلات بدون سبوس را مصرف نمود، براي تهيه سوپ و پوره مي توان از گوشتهاي تازه استفاده نمود.

مواد خوراکي مجاز را مي توان پس از ريختن به کمک شير، آب ميوه، خامه، کره، تخم مرغ به صورت پوره يا خميري و نرم در آورد.

اگر مصرف چربي براي بيمار منع نشده باشد با اضافه کردن خامه و کره مي توان انرژي  دريافتي بيمار را افزايش داده و با افزودن شير خشک و يا تخم مرغ به مايعات مي توان پروتئين رژيم غذايي را افزايش داد.

 شير برنج و حريره بادام ، فرني از غذاهاي مناسب در اين رژيم هستند. تخم مرغ را مي توان به صورت خام مخلوط باشير استفاده نمود و يا مي توان تخم مرغ را آب پز نمود و سپس آن را له کرد و کمک شير و کره به شکل پوره درآورد مصرف آب ميوه هاي تازه و شيرين براي تامين ويتامين ها و مواد معدني مجاز مي باشد.

تهيه و تنظيم : مهشيد شکوري

 کارشناس ارشدتغذيه و رژيم درماني مرکز نکوئي

 

   دانلود : بخش جراحي.pdf           حجم فایل 66 KB
   دانلود : بخش جراحي.doc           حجم فایل 53 KB
امام علی (صلوات الله علیه): اگر مردم میدانستند درون قبرها چه میگذرد حتی یک گناه هم نمیکردند.
نظرسنجی
هتلینگ بیمارستان را بعد از تحول سلامت چگونه ارزیابی میکنید؟

عالی
بسیار خوب
خوب
متوسط
ضعیف
بسیار ضعیف

پیوندها